Developeři investují kolem Anděla

Pražský Anděl

Pražský Anděl Zdroj: Kubelka Tomas/Mlada fronta E15

Hochtief Development, projekt Five! Smíchov Offices
Hochtief Development, projekt Five! Smíchov Offices
Hochtief Development, projekt Five! Smíchov Offices
Hochtief Development, projekt Five! Smíchov Offices
Hochtief Development, projekt Five! Smíchov Offices
18
Fotogalerie
Nejlukrativnější parcely na pražském Smíchově kolem Anděla jsou už dávno rozebrané. Přesto developeři zkoušejí, zda by nebyla poptávka po nové kancelářské výstavbě na volných pozemcích v okolí. S ní by přišly velké investice a zakázky pro stavební firmy.

Během první developerské vlny vzniklo v místě hodně přes sto tisíc metrů čtverečních kanceláří. Anděl se rovněž s pomocí obchodního centra Nový Smíchov přeměnil v byznysem vyhledávanou lokalitu.

Podívejte se, co bude stát na Smíchově

„Specifičnost Anděla spočívá v tom, že skladba nájemců je – na rozdíl od trhů, kde převládají finanční, právní a konzultační firmy či technologická odvětví – průřezem všemi odvětvími,“ uvedl Jan Mechl, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí poradenské firmy Jones Lang LaSalle.

Neobsazenost kanceláří kolem Anděla se pohybuje kolem osmi procent, zatímco v celé Praze už překročila třináctiprocentní hranici. Nejvyšší měsíční nájemné v lokalitě se drží na více než sedmnácti eurech za metr čtvereční.

Vysoké nájemné developery láká

„Nájemné v oblasti centrálního Anděla je druhým nejvyšším v Praze hned po centru města,“ poznamenala Lenka Šindelářová, vedoucí výzkumu poradenské společnosti DTZ.

Proto zbylé okolní parcely lákají developery k nové výstavbě. Je však zřejmé, že to nebudou mít jednoduché. Hlavní město je nyní novými kancelářemi přehlcené, přibývá i volných ploch v budovách, z nichž se firmy stěhují do novějších sídel. „Proto samozřejmě budou projekty v této oblasti soupeřit o nájemce také s projekty v jiných městských částech, především pak s těmi v centru, popřípadě v Karlíně a na Pankráci,“ konstatuje Šindelářová z DTZ.

Přesto šéf kancelářského oddělení Jones Lang LaSalle Mechl soudí, že nové projekty u Anděla mají šanci na trhu uspět. Mimo jiné užitím modernějších technologií a větším komfortem pro nájemce. Od roku 2006 byla totiž kolem Anděla dokončena pouze jediná budova.

Na Smíchově začíná být těsno
Stavebníci si brousí zuby hlavně na lokalitu lemující Plzeňskou ulici kolem přemostění tunelu Mrázovka a Strahovského tunelu. Na volných parcelách v této proluce chce stavět projekt Green Point společnost Hampshire. Hned vedle vlastní parcely na kanceláře také Penta a podobné záměry má s tamním parkovištěm i podnikatel Michal Čamek, majitel firmy Centra. Další kancelářskou budovu poblíž Anděla plánuje německý developer Hochtief Development. Projekt nazvaný Five! Smíchov Offices má vzniknout na místě bývalé tramvajové vozovny. Dokladem nové stavební vlny v lokalitě je také společnost Skanska Property, jejíž projekt Riverview se buduje od loňského roku.