Do Dubaje se vrací megalomanství, chce Expo 2020

Dubaj, SAE

Dubaj, SAE

Luxusní emirát Dubaj chce upevnit svou pozici centra dopravy a cestovního ruchu na Středním východě. Emirát plánuje obrovské projekty.

Gigantismus je zpět. Dubaj odhalil některé obří stavební projekty, které by ho mohly v případě financování na dluh srazit na kolena. V listopadu nařídil vláce emirátu, Šejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum postavit nové město, které ponese jeho jméno. Projekt má stát deset miliard dolarů.

Projekt předpokládá výstavbu stovky hotelů, největšího nákupního centra na světě, parků, a galerií a výstavišť. V prosinci šejk nařídil další investici, tentokrát 2,7 miliardy dolarů na výstavbu pěti zábavních parků.

Dubaj chce hostit Expo 2020

Mezitím emirát zveřejnil nabídku hostit světovou výstavu Expo v roce 2020. Bylo by to poprvé, kdy město z Blízkého východu pořádá tuto světovou akci. Dubaj zažívá hospodářské oživení, které táhne růst v klíčových oblastech obchodu, cestovního ruchu a dopravy.

Analytici společnosti Citigroup aktuálně zvýšili své odhady hospodářského růstu v emirátu dramaticky až na 5,1. Emirátu se však může vymstít předchozí výstavba. Musí totiž vrátit asi 100 miliard dolarů dluhu z předešlých investic do bytové výstavby. Emirát zároveň vytvořil umělé ostrovy v podobě palmy a nejvyšší mrakodrap na světě, Burž Khalifa.

V letech rozmachu 2004 - 2007, získal Dubaj řadu levných úvěrů. Když pak vypukla globální krize, ceny nemovitostí se v emirátu zhroutily o 60 procent a s tímto problémem země stále bojuje.