Galerie Mánes změnila majitele. A má se začít znovu stavět

Vizualizace západní fasády

Vizualizace západní fasády Zdroj: HMArchitekti a studio Najbrt

Vizualizace budoucích vstupních prostor galerie Mánes
Vizualizace kavárny
Takto by měla vypadat budoucí podoba restaurace
Pohled na novou restauraci z jiného úhlu
Vizaulizace velkého výstavního sálu
7
Fotogalerie
Budova známé pražské výstavní galerie Mánes změnila vlastníka. Nadace českého výtvarného umění ji převedla na společnost Apella fine arts, kterou založila v roce 2009. Uvolnila si tak ruce, aby mohla budovou ručit. Nadace nemá stále jasno, jak zaplatí pozastavenou rekonstrukci galerie, která má stát 150 milionů korun.

Podle předsedy správní rady Nadace Petra Siegla se má začít do konce března opět stavět. „Přál bych si, aby to bylo dříve,“ uvedl Siegel. Rekonstrukci Mánesa, která měla skončit letos v červnu, Subterra přerušila na přelomu roku ve třetině. Zastavil ji nedostatek peněz a spory ve správní radě.

Tři členové rady byli odvoláni a podali kvůli tomu žalobu. Post předsedy musel opustit Martin Pavala, skončil i místopředseda a bývalý starosta Prahy 1 Petr Hejma a člen rady Ivan Prokop. Na jejich místa usedli bývalý kurátor Galerie hlavního města Prahy (GHMP) Karel Srp a restaurátor Národní galerie Petr Kuthan. Post předsedy správní rady převzal výtvarník Petr Siegl.

Kdo stavební práce zaplatí, a jak Nadace získá chybějící desítky milionů korun, odmítl Siegl sdělit. „Vedeme obchodní jednání. V tuto chvíli nejsou podepsány žádné závazné smlouvy,“ řekl serveru E15.cz.

Nadace měla v plánu rekonstrukci z jedné třetiny zaplatit ze svých zdrojů, část financí poskytli sponzoři a 100 milionů korun nabízel uhradit mecenáš a bývalý ředitel ČEZ Martin Roman. Výměnou za finanční dar chtěl ale podle Pavaly ovládnout správní radu a požadoval z devíti míst šest obsadit vlastními lidmi. S tím správní rada nesouhlasila.

Nadace proto začala vyjednávat půjčku u banky a jako záruka měla sloužit budova Mánesa. To ale současný zákon neumožňuje. Změna zákona, která to povolí, začne platit až začátkem roku 2014. Proto se Nadace rozhodla převést objekt na firmu Apella fine arts. „Až pominou jednání a bude zajištěný úvěr, poté budovu opět převedeme zpět. V žádném případě se jí nezbavujeme,“ uvedl Siegl.

Ve správní radě Apelly fine arts sedí například bývalý ředitel GHMP Milan Bufka, který přišel do Nadace jako Romanův člověk.