Majitelé Škodova paláce tlačí na Prahu happeningem

Happening majitelů Škodova paláce

Happening majitelů Škodova paláce Zdroj: e15

Happening majitelů Škodova paláce
Happening majitelů Škodova paláce
2
Fotogalerie
Od rána mohou Pražané před Novou radnicí na Mariánském náměstí vidět modrou dodávku s velkými digitálním displejem na střeše s číslem 60 milionů, které se každou sekundou zvyšuje. Toto číslo podle majitelů Škodova paláce vyjadřuje úsporu, které pražský magistrát mohl dosáhnout, kdyby přijal loni v létě nabídku slevy na nájemném od společnosti Copa Retail. Do dnešního dne to dělá více než 60 milionů korun.

„Vozidlo je viditelnou připomínkou toho, že hlavní město Praha dosud nic aktivně nepodniklo k tomu, aby navázalo dialog s majiteli Škodova paláce, s nimiž se soudí o výši nájemného.

Akce je součástí informační kampaně, kterou společnost Guyana Holding na začátku tohoto týdne zahájila s cílem upozornit pražské daňové poplatníky, že vedení města nijak neusiluje o možnou úsporu 135 tisíc korun denně. Město totiž zjevně nedokáže zorganizovat jednání a nelézt jiné řešení než pokračovat v nákladné soudní při,“ říká Abigail Schaeffer, členka představenstva společnosti Guyana Holding, vlastníka společnosti Copa Retail, která je majitelem Škodova paláce.

Podle ní uplynulo již 168 dní od založení pracovní skupiny, jejímž úkolem bylo problém vyřešit, a 15 dní od verdiktu odvolacího soudu, který potvrdil zamítnutí jedné ze žalob hlavního města Prahy proti společnosti Copa Retail. Za tuto dobu město nepodniklo žádný praktický pokus o navázání dialogu mezi oběma stranami.

Město se s Copa Retail o výši nájemného soudí. Magistrát platí za pronájem 200 milionů korun ročně. Copa Retail dlouhodobě tvrdí, že se chce na snížení nájemného dohodnout mimosoudně.