Megalomanský projekt Nové Káhiry chtějí stavět Číňané

Projekt Nová Káhira

Projekt Nová Káhira Zdroj: profimedia.cz

Dnes je tam jen poušť. Do sedmi let má vyrůst v půli cesty mezi současnou metropolí Káhirou a Suezským průplavem nové hlavní město Egypta. Přemístí se do něj vládní úřady a až pět milionů obyvatel. Budoucí návštěvníky má Nová Káhira ohromit mrakodrapy, rozhlednou připomínající Eiffelovu věž nebo zábavním parkem čtyřikrát větším než Disneyland. Město má elektřinou krmit obrovská pláň solárních panelů zabírající 90 kilometrů čtverečních.

Otázkou je, kdo megalomanský projekt postaví a zaplatí. Původně měla být hlavním dodavatelem společnost Capital City Partners ze Spojených arabských emirátů.

Nedávno ale Egypťané ohlásili, že mají s tímto developerem „finanční neshody“. S Egypťany se proto nově dohodla korporace China Construction. Číňané se chtějí podílet nejen na stavbě Nové Káhiry, ale také na navazující průmyslové zóně u Suezského průplavu.

„Obě strany se dohodly na spolupráci na více než 15 projektech v energetice, dopravě a další infrastruktuře,“ oznámil při lednové návštěvě Egypta čínský prezident Si Ťin-pching.

Káhira praská ve švech

Investice do Nové Káhiry mají během prvních sedmi let dosáhnout 45 miliard dolarů. Novou metropoli Egypt potřebuje, protože Káhira praská ve švech. S aglomeracemi ji obývá už 18 milionů lidí, což z ní dělá nejlidnatější město Afriky. Do poloviny století má přitom počet obyvatel vzrůst až na 40 milionů.

„Současné hlavní město je už nesmírně přetíženo. Ulice jsou ucpané. Dostat se někam trvá velmi dlouho,“ uvádí Tamer El-Sibai, vedoucí kanceláře agentury CzechTrade v Káhiře.

Omar Koleilat: Developerské pozemky silně zdražují