Místo největšího nákupního centra světa postaví Dubaj čtvrť za půl bilionu

Dubajská marína.

Dubajská marína. Zdroj: Barbora Petrova

Dubaj plánuje novou hotelovou a rezidenční čtvrť na místě, kde mělo být původně největší nákupní centrum světa. Projekt Jumeirah Central má přijít na 20 miliard dolarů (484 miliard korun), oznámila v neděli společnost Dubai Holding, která je investičním nástrojem dubajského panovníka. Nové plány podle agentury Reuters signalizují, že emirát plánuje pokračovat v rychlé stavební expanzi navzdory nepříznivému vlivu nízkých cen ropy na celý region.

Představitelé projektu uvedli, že výstavba bude postupná a bude reagovat na poptávku trhu. První fáze projektu má stát 6,5 miliardy dolarů a zahrne 2800 hotelových pokojů a 3000 bytů. Termíny zatím nejsou stanoveny a dohody o financování ještě nejsou definitivně uzavřeny.

Pozemek pro novou čtvrť byl původně vyhrazen projektu největšího nákupního střediska na světě zvaného Mall of the World.

Přečtěte si:

Nákupní zóna se měla rozkládat na 743 tisíc metrech čtverečních a měla být propojena sedmi kilometry promenád se zábavním parkem, kinosály, stovkou hotelů a dalších ubytovacích zařízení. Projekt byl oznámen v polovině roku 2014, právě v době, když začal prudký pokles cen ropy.

Dubai Holding minulý týden oznámil, že projekt Mall of the World přemístí, nyní ale činitelé společnosti na otázky o jeho osudu neodpověděli.

Dubaj se stále ještě plně nevzpamatoval z dluhové krize, ve které se ocitl před sedmi lety po pádu cen realit. Díky cestovnímu ruchu a silnému sektoru podnikatelských služeb si dubajská ekonomika vede v době nízkých cen ropy lépe než sousední země, ceny nemovitostí tam ale loni začaly opět klesat a některé nové projekty byly pozastaveny či zrušeny.