Mubea chce v Prostějově postavit továrnu pro 500 zaměstnanců

Areál firmy Mubea

Areál firmy Mubea Zdroj: panoramio.com

Německá společnost Mubea plánuje, že v Prostějově postaví novou továrnu na výrobu dílů pro automobilový průmysl, ve které by mohlo najít práci nejméně 500 lidí. Radnice už firmě nabídla pozemky v průmyslové zóně. Koncern Mubea už v Prostějově vlastní jeden výrobní závod, v němž pracuje 790 lidí. Výši plánované investice firma nezveřejnila. Prostějovsko v dubnu vykázalo nezaměstnanost 7,6 procenta.

Pokud se německá Mubea pro Prostějov rozhodne, tak stavbu nové továrny chce podle Pospíšila zahájit příští rok a její zkušební provoz v polovině roku 2016. Investor má podle náměstka primátora Jiřího Pospíšila zájem o pozemky v průmyslové zóně o celkové rozloze téměř 7,3 hektaru. Město tyto pozemky získalo zpět po odstoupení od kupní smlouvy se společností Modřany Power, která svoji plánovanou investici ve stanoveném termínu nezahájila.

Radní chtějí pozemky prodat české pobočce koncernu Mubea-HZP za cenu, kterou stanoví znalci. „Již při potenciálním projednávání výstavby areálu americké společnosti Amazon v Prostějově jsme se setkali s tím, že mezi jednotlivými průmyslovými zónami v České republice panuje ostrý konkurenční boj. Vím o tom, že firma Mubea-HZP má nabídky na výstavbu nového výrobního areálu z různých lokalit naší země, které se předhání ve výhodnosti podmínek prodeje pozemků, proto Prostějov nemůže stát stranou,“ dodal Pospíšil.

Prostějov: místo pro více než desítku firem

V prostějovské průmyslové zóně se už usídlila více než desítka firem. Své závody ve městě postavily například japonská společnost Toray, německá firma Buderus a společnost HOPI, která v zóně vybudovala nový logistický areál. Investoři dohromady zaměstnali přibližně 2000 lidí.

Například společnost Toray výrobu v prostějovské průmyslové zóně postupně rozšiřuje. V lednu otevřela nový závod na výrobu desek pro bezvodý ofsetový tisk novin, časopisů a tiskovin, do kterého investovala miliardu korun. Práci v nové výrobní hale našlo pět desítek lidí.

Toray vyrábí v Prostějově od roku 1999 polyesterovou podšívkovinu. Do stavby závodu tehdy investovala 48 milionů dolarů (962 milionů korun). Začátkem roku 2006 spustila v novém provozu prostějovské továrny produkci látek pro výrobu airbagů. Stala se tak prvním výrobcem textilií pro airbagy v Česku. Do tohoto projektu Toray investovala 125 milionů korun.