Nadace si na rekonstrukci Mánesa vezme 100milionový úvěr

Vizualizace západní fasády

Vizualizace západní fasády Zdroj: HMArchitekti a studio Najbrt

Vizualizace budoucích vstupních prostor galerie Mánes
Vizualizace kavárny
Takto by měla vypadat budoucí podoba restaurace
Pohled na novou restauraci z jiného úhlu
Vizaulizace velkého výstavního sálu
7
Fotogalerie
Nadace českého výtvarného umění už má jasno, z čeho zaplatí nákladnou rekonstrukci pražské výstavní galerie Mánes. V současnosti vybírá ze tří bankovních domů, od kterých si chce půjčit 100 milionů korun. Splátky pak zaplatí z pronájmu prostor.

„Půjčku máme rozjednanou. Nyní se řeší doba splatnosti a výše procent,“ sdělil serveru E15.cz předseda správní rady Nadace Petr Siegl. Že by Nadace nebyla schopná splátky splácet, si nepřipouští, podmínky podle něj musí být nastaveny tak, aby to bylo pro Nadaci ekonomicky únosné. „Musí se tomu přizpůsobit politika výstavní činnosti a je to například otázka nájemců,“ poznamenal.

Peníze si slibuje například od pronájmu kancelářských prostor, které by mohly využívat podle Siegla různé spolky, které jsou zaregistrované u ministerstva vnitra. „Vedli by zde svůj spolkový život,“ míní. Nadace má také uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí s nájemcem restaurace.

Dokončení rekonstruukce budovy Mánesa se přesouvá podle Siegela na podzimní měsíce, původně měla skončit letos v červnu. Na přelomu roku ale přerušila Subterra stavební práce, zastavil je nedostatek peněz a spory ve správní radě. Předpokládaná hodnota modernizace je 150 milionů korun.

Stavět se začalo opět koncem března. „Stavební práce platíme z peněz Nadace a rozpočet se tenčí,“ uvedl Siegel. Nadace převedla budovu Mánesa v březnu na společnost Apella fine arts, kterou založila v roce 2009. Uvolnila si tak ruce, aby mohla budovou ručit.

: