Oblékli dům do nového kabátu

Oblékli dům do nového kabátu

Oblékli dům do nového kabátu

Nejen nová pěkná fasáda a nižší náklady na vytápění, ale i šetrný přístup k životnímu prostředí. To jsou výhody zateplení budov.

Pan Bláha bydlí v rodinném domku v Novém Boru. Díky výše uvedeným důvodům a kvůli stále rostoucím cenám za energie se rozhodl svůj dům zateplit. „Již delší dobu jsem zvažoval, že náš řadový dům nechám zateplit. K tomuto kroku jsem došel bez ohledu na možnost získání podpory. Původní záměr zateplení fasády jsem díky možnostem nově vypsaného dotačního programu Nová zelená úsporám 2013 rozšířil i o kompletní výměnu stavebních otvorů. V opačném případě bych si takovou investici sám dovolit nemohl. S realizací jsem nečekal. Teprve v jejím průběhu jsem podal žádost o dotaci na Státní fond životního prostředí ČR a věřil, že bude kladně vyřízena. Díky tomuto impulsu jsem tedy neřešil zateplení jen polovičatě a provizorně, ale komplexně,“ svěřil se úspěšný žadatel.

Na zateplení domu, tedy zateplení obvodových zdí, střechy, podlahy a kompletní výměnu oken získal dotaci 188 830 korun. Dalších 15 tisíc získal na zpracování odborného posudku a zajištění odborného technického dozoru. Celkové náklady rekonstrukce přesáhly půl milionu korun.

S nově nabytými zkušenostmi ze zdárně dokončeného projektu nyní uvažuje o dalších úsporách v oblasti využití efektivnějších zdrojů energií. Spolu s nižší spotřebou klesne zároveň i množství škodlivých emisí vypouštěných do ovzduší. „I kdybych dotaci nezískal, tak bych se zateplením neváhal,“ dodal.