Pawlowski po letech odešel z projektu na Národní třídě

CPI Národní

CPI Národní Zdroj: mediafax

Hluboká stavební jáma v Praze u Národní třídy a česko-švýcarský podnikatel Sebastian Pawlowski už k sobě nepatří. Obchodní rejstřík potvrdil, o čem se dosud psalo jen na základě neoficiálních informací: společnost Copa Centrum Národní se přeměnila na CPI Národní, jejímž jediným vlastníkem je realitní skupina miliardáře Radovana Vítka. Detaily ke změnám kolem vznikajícího kancelářského a obchodního centra představí CPI ve středu na tiskové konferenci.

První informace o projektu na Národní třídě se objevily před deseti lety. Za pozemek tehdy Pawlowski dopravnímu podniku údajně zaplatil 425 milionů korun. Pak se dlouho nic nedělo. Na podzim 2008 developer prohlásil, že stavba může začít do tří měsíců. Následně se ale musel vypořádat s námitkami vůči stavebnímu povolení i s archeologickým průzkumem.

Archeologové však brzy výzkum přerušili, protože Pawlowski prý neplnil dohody. V médiích se navíc na začátku roku 2009 objevovaly spekulace, že stavitel na projekt nemá peníze, což však Pawlowski popřel.

Hlavním oficiálním důvodem zdržení projektu o několik let se poté stalo rozhodování ministerstva kultury o památkové ochraně gotických sklepů, které archeologové u Národní třídy objevili. Zlom nastal v roce 2011, kdy německá společnost Interco prodala polovinu projektu skupině CPI. Na druhou půlku získala Vítkova společnost opci, kterou nyní uplatnila.

Budovu staví Metrostav, ačkoli v době, kdy projekt ještě ovládal Pawlowski a Interco, se počítalo se Skanskou jako dodavatelem. Právě Skanska se o pozemky kolem stanice Národní třída před deseti lety rovněž ucházela. Kvůli stavbě se loni v létě na dva roky uzavřela stanice metra Národní třída, nad níž centrum za víc než tři miliardy korun vzniká.