Po Viamontu míří do insolvence i jeho dceřiná firma

Aleš Řebíček

Aleš Řebíček Zdroj: CTK

V insolvenčním řízení se ocitla společnost Viamont Development se sídlem v Ústí nad Labem, dceřiná firma stavební firmy Viamont založené bývalým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS). Insolvenční návrh na sebe v uplynulých dnech podalo vedení firmy.

Firma dluží svým dodavatelům, bývalým zaměstnancům i daňové správě miliony korun, například závazky po lhůtě splatnosti představují bezmála 1,7 milionu korun; daňové závazky firmy činí 865 tisíc korun.

Viamont Development je společně s Viamontem DTS a Viamont Development jednou ze dvou zbylých dceřiných společností Viamontu, který v roce 1992 s několika dalšími zaměstnanci tehdejší Traťové strojní stanice Ústí nad Labem založil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček. Nyní Viamont zřejmě míří do úpadku. O insolvenci zhruba před měsícem požádala sama firma, která dluží asi 218 milionů korun a z problémů viní i „nepřátelskou mediální kampaň“. Majitelem Viamontu se v roce 2010 staly Inženýrské a dopravní stavby (IDS) Olomouc, v jejichž vedení Řebíček také působil. Další dceřiné firmy Viamontu si už z větší části změnily název a fungují v rámci koncernu IDS.

Viamont už v květnu čelil jednomu insolvenčnímu návrhu, který ještě soud odmítl, teď už ale o insolvenci požádal sám. „Nelze očekávat, že mohl dlužník nastalou nepříznivou situaci překlenout v rámci dalšího provozování svého podniku. Dlužník je rovněž v úpadku ve formě předlužení,“ uvedlo vedení firmy v návrhu. Firma už má i obestavený účet.