Praha se nedohodla na nájmu Škodova paláce, na majitele podá žalobu

Magistrát hl. m. Prahy

Magistrát hl. m. Prahy

Pražský magistrát se nedohodl s majitelem Škodova paláce, společností Copa Retail, na výši nájemného za objekt, ve kterém magistrát sídlí. Trvá na tom, že podá žalobu. Copa Retail sice nabídla městu snížení nájmu o 35 procent, podmínila to však prodloužením nájemní smlouvy o dalších patnáct let.

Současná nájemní smlouva z roku 2006 je uzavřená na dvacet let. Ročně město platí za pronájem zhruba 200 milionů korun, tedy skoro jeden tisíc korun za metr čtverečný. „Na pronajímatele podáme žalobu. Není možné, aby magistrát platil dnes již více jak dvojnásobek tržní ceny nájmu v této lokalitě. Částka, kterou platíme za Škodův palác, je přinejmenším nemravná,“ uvedl náměstek primátora Pavel Richter.

Doplnil, že podle posudku, který má k dispozici, by bylo adekvátní nájemné ve výši 53 procent současné ceny. Žalobou chce město napadnout pouze výši nájemného, ne celou smlouvu. Magistrát by rád v prostorách Škodova paláce zůstal. „Obyvatelé už si zvykli a místo není špatné,“ sdělil Richter.

Současná smlouva, která je podle Richtera pro město extrémně nepříznivá, obsahuje inflační doložku, kvůli které by se nižší nájemné stejně dorovnalo za několik let do stávající výše.

Podrobnosti většiny kauz, spojovaných s Bémem, ale vypluly na povrch až poté, co na podzim 2010 magistrát opustil a začal působit jako řadový poslanec. O čtyři roky dříve, po prvním volebním období v čele magistrátu, přitom Bémova politická hvězda stoupala. Komunální volby v říjnu 2006 jím vedená ODS v hlavním městě drtivě vyhrála a ovládla magistrát sama. Do té doby koaliční sociální demokraté ale přesto obsadili řadu míst například v městských firmách.Podrobnosti většiny kauz, spojovaných s Bémem, ale vypluly na povrch až poté, co na podzim 2010 magistrát opustil a začal působit jako řadový poslanec. O čtyři roky dříve, po prvním volebním období v čele magistrátu, přitom Bémova politická hvězda stoupala. Komunální volby v říjnu 2006 jím vedená ODS v hlavním městě drtivě vyhrála a ovládla magistrát sama. Do té doby koaliční sociální demokraté ale přesto obsadili řadu míst například v městských firmách. | E15

Praha do Škodova paláce před lety přesunula většinu úředníků magistrátu. Magistrát původně odhadoval, že jejich sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. „Za Pavla Béma udělala radnice majstrštyk. Nejprve v roce 2002 odmítla Škodův palác koupit za přibližně 1,5 miliardy korun v rámci předkupního práva státu k památkovým objektům, aby si ten samý objekt o několik let později pronajala na 20 let za čtyři miliardy korun,“ podotkl Richter.

Na budovu v Jungmannově ulici, kterou si magistrát pronajal od společnosti Copa Retail podnikatele Sebastiana Pawlowského, má město předkupní právo. Richter uvedl, že se zástupcem společnosti Copa Retail ale o koupi zatím nejednali. „Zatím o tom nebyla řeč,“ řekl.

Podle Sebastiana Pawlowského se nájemné, které hradí hlavní město za pronájem, pohybuje spíše na spodní hranici tržní hodnoty nájemného. Například běžné nájemné obchodní plochy v přízemí v objektu Copa Centrum Národní, který staví společnost Copa Retail vedle Škodova paláce, se podle něj pohybují od 80 eur za metr čtvereční až do 150 eur za metr čtvereční. „Hlavní město Praha platí za přízemí v budově Škodova paláce přibližně dvacet eur za metr čtvereční. Veškeré plochy také byly pro hlavní město v roce 2006 zhotoveny na klíč a při vnitřních úpravách se bral zřetel na všechna speciální přání města,“ sdělil již dříve serveru E15.cz Pawlowski.

: