Rubl mává s realitami v Česku, Rusové je začali i prodávat

Budova Central Park Praha, ilustrační foto

Budova Central Park Praha, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pád ruské měny přitlačil mnohé Rusy splácející hypotéky v České republice ke zdi. Další naopak využili turbulenci rublu k výhodným spekulativním prodejům zejména pražských bytů. Rusové již na tuzemském realitním trhu nejsou jen ti, kdo nakupují. Začali rovněž prodávat. Pod tlakem oslabeného rublu mnohem více než v minulých letech.

„Trochu se trend otočil. Jak dříve Rusové nakupovali, tak teď nás většina z nich kontaktuje s tím, že potřebují prodat,“ uvedl Prokop Svoboda, šéf realitní kanceláře Svoboda & Williams. Setkal se s případy, kdy ruští občané prodávali v Praze byty, protože pád rublu jim najednou v tuzemsku prodražil hypotéku.

„Počet dražeb bytů a domů ve vlastnictví Rusů, kteří nesplácejí hypotéky, je značný. Začal se nicméně zvedat dávno předtím, než na Rusko byly uvaleny sankce a začal klesat kurz rublu,“ potvrzuje Libor Nevšímal, obchodní ředitel dražební společnosti Naxos, jedné z největších v branži. Podíl ruských dlužníků na nedobrovolných dražbách, které uskuteční jeho firma, se podle něj za poslední dva tři roky mohl přiblížit až k padesáti procentům.

Spekulativní prodeje

Realitní kancelář Lekvi, která se specializuje téměř výhradně na ruskojazyčnou klientelu, zase zaznamenala prodeje bytů Rusy čistě za účelem zisku ze spekulace. „Může se jednat až o desítky procent,“ sdělil výkonný ředitel Lekvi Firaz Muinov.

A hned dal příklad z praxe. Klient před čtyřmi lety koupil dvoupokojový byt za 5,4 milionu korun, což tehdy bylo 9,2 milionu rublů. V říjnu 2015 pak toto bydlení prodal za 5,1 milionu korun, tedy podle aktuálního kurzu 13,8 milionu rublů. Vydělal tedy i při poklesu ceny v korunách.

Podle některých hlasů z trhu navíc začíná vysychat i penězovod dosud financující ruské nákupy bytů v České republice.
„Výpadek ruské poptávky je vidět,“ dodal ředitel realitky Svoboda & Williams. Jeho firma dlouhodobě zaměřená na prémiové bydlení měla dříve patnáct procent poptávky od Rusů. Nyní jen pět. Šéf Lekvi Muinov ale paniku mírní. Poptávka kupců z Východu po tuzemských rezidencích je prý stále silnější než snaha prodat.

Rusy láká komerce
Rusy láká komerce Ruští investoři mají stále velký zájem o akvizice českých komerčních nemovitostí, hlásí realitní profesionálové. „Je tu dost velký zájem ruského a ukrajinského kapitálu o akvizice v investiční oblasti. Poptávají zařízení pro distribuci pohonných hmot, developerské projekty, hotely a činžovní domy,“ uvedl Antonín Gold, makléř realitní kanceláře Re/Max Horizont.
Ruské peníze jsou například za loňskou koupí Slovanského domu v centru Prahy. Východní kořeny má podle informací z trhu rovněž investor, který minulý rok pořídil Palác Rapid v ulici 28. října u Václavského náměstí.

——-