Stavba centra za tři miliardy na dva roky uzavřela stanici metra Národní třída

Stanice metra Národní bude po dobu dvou let uzavřena

Stanice metra Národní bude po dobu dvou let uzavřena Zdroj: ctk

Stanice metra Národní bude po dobu dvou let uzavřena
Stanice metra Národní bude po dobu dvou let uzavřena
Stanice metra Národní bude po dobu dvou let uzavřena
Stanice metra Národní bude po dobu dvou let uzavřena
Za dva roky zde má stát nové obchodní a administrativní centrum
7
Fotogalerie
Stavba multifunkčního centra Copa v centru Prahy, kvůli které se dnes na dva roky uzavřela stanice metra B Národní třída, bude stát 3,3 miliardy korun. Za obří investicí stojí rovným dílem skupina CPI Group Radovana Vítka a Copa Group, kterou ovládá realitní investor Sebastian Pawlowski. Generálním dodavatelem stavby je Metrostav.

„Přípravné práce na projektu se posunuly do další fáze a s uzavřením stanice metra Národní třída může začít i výstavba administrativně-obchodního centra,“ uvedl projektový manažer CPI Group Petr Beránek.

Dodal, že z celkových nákladů si samotná přestavba stanice vyžádá investici 1,5 miliardy korun. Dopravní podnik zaplatí z této částky přes 500 milionů. Nový vestibul se stane součástí suterénu komplexu a výstup z metra bude zajištěn do nákupní galerie a Spálené ulice.

Pražský dopravní podnik prodal investorovi pozemky na Národní třídě v roce 2007 za 425 milionů korun. Výstavbu Copa centra ale o několik let zdrželo rozhodování ministerstva kultury o památkové ochraně gotických sklepů, které se u Národní třídy našly. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) ale nedávno potvrdila rozhodnutí svého předchůdce Jiřího Bessera (STAN), že chráněna bude jen část sklepů. Ministerstvo tak vyhovělo návrhu investora a stavbě již nic nebrání.

Podle dopravního podniku se stavba dotkne 21 tisíc cestujících. Lidé můžou vystupovat buď ve stanici metra Můstek, nebo Karlovo náměstí. Provoz tramvají, zejména ve frekventované Spálené ulici, zůstane zachován.

Samotná stanice a vestibul stanice Národní třída se v nadcházejících měsících úplně promění. Aneta Řehková z tiskového oddělení pražského dopravního podniku řekla, že rekonstrukce stanice vyjde na 233 milionů korun, dalších 275 milionů bude stát zkrácení eskalátorů a vybavení nového vestibulu, který se přesune do podzemí. Jeho stavbu za 88 milionů korun zaplatí investor. Lidé tak v budoucnu budou vystupovat z metra přímo do nové budovy s obchody, kavárnami a kancelářemi.