V Cambridge nemovitosti sviští

Cambridge

Cambridge Zdroj: Gunnnar Wrobel CC BY-SA 2.0 Flickr

Když ve Velké Británii někdo prodává nemovitost, nejrychleji se mu to podaří v Cambridge. V univerzitním městě trvá prodej v průměru 27 dní, zatímco v Londýně to trvá 41 dní. Vyplývá to z údajů největšího britského realitního portálu Rightmove.

Celkově se oproti loňskému roku prodeje nemovitostí v Británii zrychlují. Průměr za celou zemi letos činí 65 dní, což je o deset dní méně než loni. O devatenáct dní si polepšil i Londýn, který je jinak notoricky známý vysokými cenami nemovitostí. Nejpomaleji se ve Spojeném království realitní trh hýbe v hrabství Powys ve středním Walesu, kde prodej v průměru trvá 113 dní.

„Zatímco roste počet prodejů a některé reality zmizí během dnů a týdnů, v průměru trvá uzavřít obchod mezi třemi a čtyřmi měsíci. Najde se i hodně nemovitostí, které jsou na trhu přes rok. I když se výrazně zvýšila důvěra spotřebitelů, v cenách nemovitostí se to ještě neodrazilo,“ říká ve zprávě Rightmood Melfyn Williams z realitní kanceláře Williams & Goodwin v hrabství Gwynedd ve Walesu. Tam podle přehledu v průměru prodej trvá 112 dní, o šest dní déle, než loni.

Podle Rightmove se výrazně zvyšuje rozdíl mezi jednotlivými regiony, což potvrzuje odlišnou rychlost ekonomického oživení Británie, které je nejvíc znát v Londýně a na jihovýchodě země. Právě tam patří i Cambridge, kterému podle odborníků citovaných britskými médii mimo jiné mezinárodní statut města, který přitahuje i investory z Japonska či Honkongu více než Londýn.

Rychlejší a dražší

„Většina nemovitostí se prodá do dvou týdnů a takřka všechno za vyšší cenu,“ cituje deník Guardian agentku Elizabeth Gooseovou, podle které v Cambridge hraje velkou roli „faktor AstraZeneca“.

Farmaceutická společnost má totiž v plánu udělat z Cambridge svůj mezinárodní hub. Ve městě se otevírá jejich výzkumné centrum za 330 milionů liber a do konce roku 2016 by se do Cambridge měly přestěhovat i londýnské kanceláře firmy.