Velcí stavbaři hlásí potíže s veřejnými investory, zřídka platí včas

modernizace železniční trati v úseku Červenka - Záhřeb na Moravě

modernizace železniční trati v úseku Červenka - Záhřeb na Moravě Zdroj: Archiv/Euro

Stavební firmy se potýkají se špatnou platební morálkou investorů, po době splatnosti je 20,5 procenta pohledávek. Hlavní příčinou je nedostatek financí, druhotná platební neschopnost a u veřejných investorů i byrokratická zátěž a strach z rozhodování. Největším hráčům na stavebním trhu nejčastěji dluží právě zástupci státu, jejichž platby se často neúměrně protahují.

Vyplývá to z Kvartální analýzy českého stavebnictví zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika. Podle ní svou platební neschopnost investor často přenáší na dodavatele stavebních prací a přeneseně na subdodavatele.

Stavebním firmám, měřeno objemem prostředků, nejčastěji dluží soukromí investoři. Problémy s proplácením faktur má až 43 procent stavebních firem. Téměř třetina společností (29 procent) má největší pohledávky za generálními dodavateli staveb. Každý sedmý ředitel (14 procent) označil za největšího dlužníka své společnosti veřejného investora.

Stát platí jen zřídka včas

Největší stavební firmy však uvádějí, že nejčastěji jim dluží veřejní investoři. Polovina (49 procenta) z nich uvádí, že právě zástupci státu dodržují zákonnou třicetidenní splatnost faktur pouze zřídka. Jen každý desátý ředitel velkých firem potvrzuje, že stát platí vždy včas. Průměrná doba úhrady faktur veřejným investorem je podle nich 51,6 dne.

„U veřejných investorů je to zejména nepochopitelná byrokratická zátěž při schvalovacích procesech, strach z rozhodnutí a někdy i nízká odborná úroveň úředníků. Zejména situace při schvalování takzvaných víceprací při veřejných zakázkách se již delší dobu stává neudržitelnou,“ řekl generální ředitel společnosti Swietelsky stavební Petr Čížek.

Platba za státní zakázku se může protáhnou na měsíce

Typickým případem jsou spory kolem plateb za stavbu tunelu Blanka, kdy až arbitrážní soud donutil pražský magistrát zaplatit Metrostavu více než dvě miliardy korun. Dílčí spory s dalším dodavatelem arbitři řeší stále.

„Pokud pracujeme na státní zakázce, u které jsou schvalovací procesy někdy nekonečné, může se doba mezi realizací a příchodem platby na účet protáhnout na měsíce. Nově se setkáváme ale i s případy, kdy zákazníci fakturaci neodsouhlasí, anebo fakturu donekonečna vrací,“ doplnil obchodní ředitel společnosti Ruukki ČR a SR Branislav Bačo.

Menším hráčům dluží spíš soukromníci

Malým firmám naopak nejvíce dluží soukromí investoři, jako dlužníky je uvádí 47 procent společností. Pro další třetinu jsou hlavním dlužníkem generální dodavatelé. Těm úhrada faktur trvá v průměru 56,7 dne.

„Pozdní úhrady od zákazníků ohrožují činnost stavebních společností, téměř pětinu firem (18 procent) pozdní úhrady paralyzují, a pokud nedojde k rychlé nápravě, mohlo by dojít ke krachu těchto firem,“ varuje analýza.