Velké Meziříčí plánuje protipovodňové stavby za 180 milionů

Ve Velkém Meziříčí na Žďársku se plánují stavby přibližně za 180 milionů korun, díky nimž se sníží riziko povodní. Upravovat se budou koryta říčky Balinky a řeky Oslavy, součástí projektu je podle Povodí Moravy budování nábřežních zdí a zemních hrází, přestavba jezu i nové přemostění. Místostarosta města Josef Komínek řekl, že podle informací, které městu dalo povodí, by práce mohly začít příští rok zjara.

„Máme informace, že peníze jsou na to schváleny a že by do konce roku měla být vybraná stavební firma, která by to měla dělat,“ uvedl. Město je podle povodí ochráněno jen před desetiletou vodou. Při velké povodni v polovině 80. let minulého století bylo zaplaveno i náměstí. „Každý rok po přívalových deštích se to tady rozlévá,“ dodal Komínek. Město s 11 800 obyvateli volá po úpravách toků léta. Radnice teď pomáhala s přípravou stavby a s výkupem pozemků.

Součástí projektu jsou úpravy mostů, lávek a jezu, uvedla mluvčí povodí Veronika Slámová. Například silniční most v areálu závodu nkt cables bude přeložen a bude tam odstraněn jez. Další jez ve městě bude rekonstruován. U ostatních silničních mostů přes Oslavu a Balinku bude upraveno dno koryta.

Od minulého roku probíhají na Vysočině práce, jejichž cílem je zlepšení protipovodňové ochrany obyvatel Třebíče. Úpravy koryta řeky Jihlavy ve městě budou do jara 2012 a Povodí Moravy za ně zaplatí 139 milionů korun.