Zisky stavebních firem zůstávají u dna, drtí je nízké ceny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Zisk 133 největších stavebních a developerských firem v Česku se mezi lety 2011 a 2013 propadl o 58,1 procenta na 3,4 miliardy korun. Zhruba čtvrtina firem je riziková, vyplývá ze studie Stavebnictví a development poradenské společnosti Bisnode.

Celkové tržby společností klesly ze 182,8 miliardy korun v roce 2011 na 157,8 miliardy v roce 2013. To znamená pokles o 13,7 procenta. Ve stejném období se snížil také celkový počet zaměstnanců z 38,3 tisíce na 35,2 tisíce, tedy o 8,1 procenta.

„Stavebnictví reagovalo na globální hospodářskou krizi jako jedno z posledních odvětví a také jako jedno z posledních z ní postupně vychází. Důvodem je zejména projektový charakter oboru. Navíc nízká investiční aktivita státu a snížená schopnost čerpat evropské dotace ještě prohloubily dopad globální hospodářské krize na české stavebnictví,“ uvedl analytik Bisnode Michal Řičař. Příznivé zprávy nečeká ani letos.

Ceny zůstávají nízko

„Stát jako klíčový investor opět začíná výrazněji stavět a objem stavebních prací začal mírně růst. Nabídka kapacit však i nadále vysoce převyšuje poptávku, což vytváří enormní tlak na ceny ve výběrových řízeních. Návrat k předkrizové situaci z roku 2008 tak nelze předpokládat,“ dodal.

Stavební výrobaStavební výroba | CSU

Upozornil také na to, že podle modelu Bisnode ve stavebnictví podniká vysoké procento „rizikových“ společností. „Podíl 'rizikových' subjektů v rámci sektoru aktuálně dosahuje 22,9 procenta, což je o devět procentních bodů více než v rámci ČR celkově,“ sdělil.

Stavebnictví patří k oborům, které nejvíce zasáhla nedávná ekonomická krize. Stavaři od roku 2008 přišli o 443 miliard korun, což je obrat za jeden rok. Podle analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru přišlo až 50 tisíc lidí. Jedním z důsledků krize je výrazný pokles cen ve veřejných stavebních tendrech.