Schodek slovenského rozpočtu vzrostl o více než desetinu

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Schodek státního rozpočtu Slovenska v prvním letošním pololetí vzrostl proti stejnému období loni o 11,2 procenta na 818,92 milionu eur (21,4 miliardy korun). Příjmy rozpočtu klesly meziročně vyšším tempem než výdaje. 

Příjmy slovenského státního rozpočtu za období od ledna do konce června klesly o 7,3 procenta a dosáhly zhruba šesti miliard eur. Mírně se snížily výnosy státu z daní, které tvoří hlavní část rozpočtových příjmů.

Výdaje rozpočtu za pololetí klesly proti stejnému období loňského roku o 5,4 procenta na 6,9 miliardy eur. Důvodem byly například nižší náklady na spolufinancování projektů podporovaných z evropských fondů.

Slovenské ministerstvo financí minulý týden snížilo odhad příjmů státu z daní a povinných odvodů na tento i další tři roky. Důvodem je hlavně neočekávaný výpadek firemní daně ze zisku. Přesnější dopad výběru daní na hospodaření státu bude znám na podzim po zpracování daňových přiznání za minulý rok. Řada firem totiž využila možnosti odkladu podání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmů za rok 2016.

Státní rozpočet Slovenska na tento rok počítá se schodkem 1,99 miliardy eur. Výsledky státního rozpočtu ovlivňují celkovou bilanci veřejných financí, které by měly letos vykázat schodek odpovídající 1,29 procenta hrubého domácího produktu. Loni se veřejný schodek Slovenska snížil na historické minimum 1,68 procenta HDP.