Strach globálních podnikatelů narůstá, skepse je nejhorší za pět let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Nálada světových byznysmenů chladne. Podle globálního průzkumu společnosti Markit je dokonce nejhorší za posledních pět let, tedy od vrcholu finanční krize. Podnikatelé prý vzdávají sny o lepších časech a své plány pro příští rok staví s o poznání silnější dávkou skepse než v létě. Zatímco ještě v červnu bylo optimistů z řad firemních manažerů o 40 procent více než skeptiků, do podzimu se tento rozdíl o třetinu snížil.

„Máme před sebou nejslabší obrázek podnikatelského sentimentu od velké krize,“ uvádí Chris Williamson, hlavní ekonom Markit. Studie vychází z očekávání více než šesti tisícovek byznysmenů z řad výrobních firem i služeb napříč světovou ekonomikou. Nejvíce podle studie vyprchalo nadšení v Americe. „Růst ekonomiky Spojených států pravděpodobně dosáhl během letních měsíců vrcholu,“ dodává Williamson.

Firmy podle studie zbrzďují především ekonomické vyhlídky napříč kontinenty, v anglosaských zemích pak i obavy z obratu měnových politik a růstu úrokových sazeb. Méně napjatá je zatím situace v eurozóně, což potvrzuje i listopadový výsledek indexu Ifo v Německu.

Byznysmeni z největší ekonomiky Evropy hlásí dokonce ještě více důvěry v budoucnost než o měsíc dříve. I tak zůstává podnikatelská nálada v Německu poblíž dvouletého dna, což je podle expertů známkou budoucí ekonomické stagnace. Naopak důvěra českých spotřebitelů se dostala nejvýše za více než sedm let.