Apple našel přemožitele, u soudu jej porazila malá španělská firma

NT-K Pad

NT-K Pad Zdroj: NT-K

Apple používá proti konkurenčním výrobcům zařízení na platformě Google Android osvědčený recept. Žaluje je za napodobování vzhledu či technických řešení svých iPhonů a iPadů, a to obvykle úspěšně. V případě malé španělské firmy NT-K ale padla kosa na kámen a celý případ se může obrátit proti americkému výrobci.

Španělský spor Apple otevřel v roce loni, když malé východošpanělské firmě poslal dopis, ve kterém žádal zničení skladových zásob nově vyvinutého tabletu, která byl prý kopií iPadu. Když NT-K výzvu odmítla, následoval soudní příkaz a razie španělských celníků, kteří zabavili tablety čekající na expedici. V prosinci 2010 podal Apple žalobu.

Včera ale soud přinesl verdikt, který Apple neočekával. NT-K patentový spor vyhrála a nyní připravuje žalobu proti Applu. Po americkém gigantovi žádá náhradu ušlého zisku a odškodné za zmařenou obchodní příležitost. „Jsme malá firma a jako řada dalších se pokoušíme přežít ekonomickou krizi. Připadá nám nesmírně nespravedlivé, že firma takového kalibru, jako je Apple, zneužívá svého dominantního postavení na trhu,“ odůvodnila svůj krok NT-K, která už loni v srpnu podala na Apple stížnost u místních antimonopolních úřadů.

Následky soudního rozhodnutí ale mohou být pro Apple ještě mnohem závažnější. Podle serveru Foss Patents totiž Apple proti NK-T použil stejný patent, pomocí kterého se mu podařilo prosadit zákaz prodeje tabletů od Samsungu na německém trhu. Je tedy pravděpodobné, že soudy budou v případě dalších sporů Applu s jeho rivaly na evropské půdě ke španělskému verdiktu přinejmenším přihlížet, dodává Foss Patents.

O zrušení patentu Applu na vzhled jeho výrobků se pokouší i malá německá společnost JAY-tech. Posle jejího šéfa Lothara Kobela Apple malé výrobce žaluje kvůli tomu, aby nasbíral více soudních rozhodnutí ve svůj prospěch. Ty pak mají dodat váhu jeho žalobám vůči velkým hráčům.