Česká televize shání nového distributora signálu

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

V České televizi se připravuje obří telekomunikační zakázka, jejíž celkový objem se bude pohybovat v řádech stovek milionů korun. V těchto týdnech začalo podle informací deníku E15 vedení Kavčích hor hledat nového distributora televizního signálu.

„Předmětem zakázky je přenos signálu z Kavčích hor na jednotlivé televizní vysílače v České republice,“ uvedla tisková mluvčí ČT Michaela Fričová. Obálky s nabídkami se budou rozlepovat v polovině října.

Službu v předchozích deseti letech České televizi poskytovala O2 Telefónica. Té by měla smlouva vypršet v únoru 2013. Podle zdrojů E15 za to dostávala částku v řádu desítek milionů korun ročně. Nový distributor signálu od televize obdrží smlouvu na dobu neurčitou s ochrannou lhůtou čtyři roky (včetně šesti měsíců výpovědní lhůty).

Do obchodní soutěže se podle tiskového zástupce Kamila Chalupy určitě přihlásí České Radiokomunikace. Je velmi pravděpodobné, že nabídku podá i dosavadní distributor Telefónica. Ta svůj zájem o zakázku nechtěla oficiálně komentovat. „K našim obchodním plánům v této oblasti se v tuto chvíli nemohu vyjádřit,“ uvedl Ctibor Jappel z oddělení komunikace Telefóniky.

Platby za přenos televizního signálu z vysílacího studia ČT v Praze k vysílačům jsou jen jednou částí celkových nákladů televize za distribuci.

Další přenos signálu z vysílačů k divákům zajišťují Radiokomunikace, které pro Kavčí hory provozují veřejnoprávní digitální síť 1. V ní vysílají všechny programy ČT plus stanice Českého rozhlasu. Zakázku na síť 1 získaly Radiokomunikace v roce 2008 na dobu třinácti let.

Jen v loňském roce Česká televize podle výroční zprávy zaplatila za šíření signálu celkem 465 milionů korun. O rok dříve to bylo 596 milionů korun. Pro letošní rok návrh rozpočtu počítá s částkou 406 milionů korun.