Distributor hudby Panther spadl do ztráty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nepříznivá situace na trhu s CD a DVD dopadla i na jednoho z největších českých distributorů, společnost Panther. Ta se v loňském roce (firma účtuje v období srpen až červenec následujícího roku) propadla do ztráty 9,6 milionu korun. O rok dříve přitom ještě byla v zisku 1,2 milionu. Panther rovněž v meziročním srovnání snížil výnosy o 21 milionů na 76 milionů korun.

Majitelé, skupina investorů kolem showbyznysového podnikatele Leška Wronky, proto na konci loňského roku kvůli úhradě ztráty přikročili ke snížení základního kapitálu o více než deset milionů korun na 2,5 milionu.

Podle výroční zprávy dokonce firma není schopna ve lhůtách splácet své závazky. To podle Wronky souvisí s pohledávkami firmy plynoucími „z platební nedisciplinovanosti odběratelů jakož i ze situace na trhu“.

Kvůli padajícímu trhu s fyzickými nosiči Panther mění podnikatelské plány. „Kvůli nerentabilitě některých služeb z titulu tlaku vydavatelů na již tak nízké ceny se management firmy rozhodl ukončit distribuční činnost a nadále provozovat jen některé aktivity. Kromě vlastního nákupu a prodeje vybraného zboží zabezpečuje logistické služby hlavně pro Bontonland a pro jiné internetové obchody,“ dodal Wronka.

Společnost ukončila v uplynulých dvou letech spolupráci s gramofirmami Supraphon, Universal Music, knižním vydavatelstvím Albatros Media a filmovým distributorem Bontonfilm. Kupříkladu Universal Music si podle svého ředitele Tomáše Filipa loni našel nového distributora PF Distribution. Panther rovněž odprodal doménu internetového obchodu Showpark, snížil počet zaměstnanců o 20 a pronajal si menší sklad, který v porovnání s tím předchozím zabírá jen zhruba pětinu plochy.

Trh s hudbou poklesl v roce 2010 o 27 procent na 357 milionů korun, čísla za rok 2011 nejsou zatím k dispozici. Trh s klasickými DVD a Blu-ray nosiči se v loňském roce snížil o tři procenta na 438 milionů korun.