Dohoda za 600 milionů dolarů platí, cloud pro CIA postaví Amazon

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: T-Systems

Společnost Amazon Web Services (AWS) zvítězila ve sporu v IBM o vybudování cloudové infrastruktury pro zpravodajské služby. Jak rozhodl federální soud, AWS vyhrál desetiletý kontrakt pro CIA v hodnotě 600 milionů dolarů zcela oprávněně. IBM se plánuje odvolat.

Spor vznikl po té, co General Accounting Office (GAO) v únoru upozornil, že Amazon Web Services zřejmě nesplňuje všechna kritéria obří zakázky. Společnost IBM v reakci na to celý proces napadla s tím, že sama může nabídnout cenově daleko efektivnější řešení a mnohaleté zkušenosti s vladními projekty, uvedl server CNET.com.

Amazon Web Services má budovat privátní cloud

Podle zjištění Federal Computer World Amazon má pro vládní agenturu vybudovat privátní cloud, což znamená, že tento cloud poběží (alespoň z části) na vlastní infrastruktuře CIA s pomocí firewallů CIA, tedy ne na veřejných cloudových datových centrech ovládaných Amazonem. To znamená pro společnost AWE, která svým zákazníkům privátní cloud nenabízí, velká změna.

Americké ministerstvo obrany, objednavatel zakázky a mimochodem největší zaměstnavatel na světě, spravuje hned několik bezpečnostních agentur, a to včetně NSA. Podle společnosti IDC utratil resort na informačních technologiích 35 miliard jen za loňský fiskální rok.

Amazon hledá schopné IT pracovníky
Amazon už kvůli projektu pro tajné služby hledá stovků IT specialistů, kteří jsou schopni obdržet prověření pro stupeň utavejní příštně tajné. Součástí testů pro uchazeče je i test na detektoru lži (polygrafu), provedený vládou akreditovaným pracovištěm. Mezi hledanými profesemi figurují softwaroví vývojáři a inženýři cloudové podpory. Uchazeči se však nemohou do konkurzu přihlási sami, účast ve výběrovém řízení je jen pro zvané.