Hogwarts Legacy trhá prodejní rekordy. Potterovská hra uspěla navzdory stínu Rowlingové

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy Zdroj: Avalanche Software

Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
Hogwarts Legacy
13
Fotogalerie

Nejen nadšení u fanoušků, ale i mimořádný prodejní úspěch zaznamenala hra ze světa Harryho Pottera Hogwarts Legacy. Za první dva týdny od uvedení hry se prodalo 12 milionů kopií, což vydavateli Warner Bros. Games vyneslo 850 milionů dolarů.

Pro herní divizi zábavního gigantu Warner Bros. Discovery jde o zatím nejúspěšnější start některého z jejích herního titulů. Rekord v kategorii her pro jednoho hráče Hogwarts Legacy stanovila i na platformě Twitch, kde její uvedení sledovalo naráz až 1,28 milionu uživatelů. Za platformě Steam si hru najednou pustilo více než půl milionu uživatelů, aktuálně tam je šestým nejhranějším titulem. Ve čtvrtek Warner Bros. Games oznámila, že hráči u Hogwarts Legacy od jejího uvedení 10. února strávili 280 milionů hodin.

Prudký nárůst návštěv zaznamenal i oficiální web potterovského světa Wizarding World. „Došlo k celkovému nárůstu globálního zapojení fanoušků, Wizarding World Digital za prvních deset únorových dnů zaznamenala nárůst návštěvnosti o 300 procent oproti běžnému měsíčnímu průměru unikátních návštěvníků,“ uvedla Warner Bros. Discovery.

Trailer Hogwarts Legacy

Video placeholde
• PlayStation

Úspěch Hogwarts Legacy u hráčů se dostavil navzdory snahám aktivistů o bojkot hry. Ta se dostala pod palbu kvůli její vazbě na autorku knižní ságy o Harrym Potterovi J. K. Rowlingovou. Spisovatelka se v posledních letech dopustila řady kontroverzních komentářů na adresu transsexuálů. Řada fanoušků proto volala po bojkotu herní novinky. Od názorů Rowlingové se v průběhu let distancovaly nejen herecké hvězdy filmového Harryho Pottera jako Daniel Radcliffe, Emma Watson či Rupert Grint, ale i některé osobnosti, které propůjčily hlas postavám hry Hogwarts Legacy.

Warner Bros. Games kontroverze kolem Rowlingové staví do nepříjemné pozice. Spisovatelka se sice na hře Hogwarts Legacy nijak nepodílela, což Warner Bros opakovaně zdůrazňuje, Rowlingová ale drží autorská práva na všechny produkty ze světa Harryho Pottera. To znamená, že inkasuje i licenční poplatky z prodeje Hogwarts Legacy.

Hra zatím od recenzentů získává poměrně vysoká hodnocení. Například sever Metacritic uvádí, že Hogwarts Legacy dosahuje průměrného hodnocení 83 bodů ze sta, hráči dávají skóre ještě mírně vyšší. Najdou se ale i výjimky, server Wired dal titulu jeden bod z deseti. „Herní příběh je zakořeněny v antisemitistických frázích. Herní prostředí působí zastarale. Grafika působí, jako by byla několik generací pozadu… Každá postava působí jako neznačková kopie postav, které známe a milujeme,“ píše autorka tamní recenze.