HTC hlásí svůj historicky nejnižší čtvrtletní zisk

HTC

HTC Zdroj: profimedia.cz

Tchajwanský výrobce chytrých telefonů HTC vykázal v prvním čtvrtletí svůj nejnižší zisk. Mohlo za to zpoždění prodeje nového modelu chytrého telefonu. Čistý zisk se prudce snížil na 85 milionů tchajwanských dolarů (TWD, 56,2 milionu korun) z loňských 10,9 miliardy TWD a byl nejnižší od roku 2004, kdy firma začala zveřejňovat své čtvrtletní výsledky hospodaření.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk 467,5 milionu TWD. V předchozím čtvrtletí pak zisk činil jednu miliardu. Příjmy za leden až březen klesly ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 28,7 procenta na 42,8 miliardy TWD (28,3 miliardy korun) a rovněž zaostaly za očekáváním.

HTC kvůli nedostatku fotoaparátů mohl začít v prvním čtvrtletí svůj nejnovější model HTC One prodávat jen ve třech zemích místo plánovaných 80. Firma neočekává, že by se jí podařilo spustit prodej v Evropě, Severní Americe a dalších zemích Asie a Tichomoří do konce dubna. Zaostane tak za konkurenčním nejnovějším modelem jihokorejského Samsungu. Ten oznámil, že do konce dubna bude jeho model Galaxy S4 k dispozici ve 155 zemích.

Vývoj akcií HTC za posledních 5 let

Vývoj akcií HTC za posledních 5 letVývoj akcií HTC za posledních 5 let | Yahoo

HTC byl podle výzkumné společnosti Gartner ve čtvrtém čtvrtletí desátým největším výrobcem chytrých telefonů na světě, napsala agentura Reuters.