HTC prudce spadl zisk, téměř o 80 procent

HTC

HTC Zdroj: profimedia.cz

Čistý zisk tchajwanského výrobce chytrých mobilních telefonů HTC se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl téměř o 80 procent na 3,9 miliardy tchajwanských dolarů (zhruba 2,6 miliardy korun). Potvrzuje se tak, že trhu smartphonů jasně dominují americký Apple a jihokorejský Samsung a daří se jim z něj vytlačovat ostatní výrobce.

Čtvrtletní zisk HTC, pátého největšího výrobce smartphonů na světě, nesplnil očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 5,6 miliardy tchajwanských dolarů. Tržby společnosti klesly na zhruba 70 miliard tchajwanských dolarů z 91 miliard ve druhém čtvrtletí.

„Nové modely, které jsme viděli v uplynulých několika týdnech, situaci podniku nezmění. Firma si bude schopna udržet svůj současný podíl na trhu, ale neuvidíme žádný výraznější nárůst,“ uvedl analytik Dennis Chan z makléřské společnosti Yuanta Securities.

Výsledky HTC jsou v propadu od druhé poloviny roku 2011, předtím přitom tchajwanský výrobce zažíval raketový vzestup a těžil z rychlé adaptace operačního systému Android od Googlu. Samsung ale ostatní výrobce na této platformě drtí – sám hlavně díky smartphonům Galaxy zisk v posledním čtvrtletí skoro zdvojnásobil.

HTC nyní spoléhána model HTC One X+ a pak také, podobně jako Nokia, na novou řadu smartphonů s Windows Phone 8. Microsoft smartphony HTC 8X a 8S označil za referenční modely platformy, což by novinkám mohlo pomoct.

Vývoj akcií HTC za posledních 5 let

Vývoj akcií HTC za posledních 5 let (Yahoo)Vývoj akcií HTC za posledních 5 let (Yahoo) | Yahoo

„Rádi bychom viděli, jak se nové vlajkové lodi HTC starají o většinu zisku. Strategie méně modelů nemění nic na potřebě nějakého modelového hitu pro rok 2013. Jinak bude riziko poklesu přetrvávat,“ poznamenal pro Reuters Robert Yen z Goldman Sachs.