HTC se drahých telefonů nevzdá, výsledkům navzdory

HTC

HTC Zdroj: Zive.cz

Přestože se HTC příliš nedaří, značka se nechce vzdát nastavené strategie. I v budoucnu se bude zaměřovat na segment drahých mobilních telefonů, v němž vévodí Samsung s Applem.

Tchajwanskému výrobci telefonů HTC se už delší dobu nedaří. Prodeje a zisky jsou stále slabší, v prvním čtvrletí 2013 firma dokonce vykázala historicky nejnižší čtvrtletní zisk 85 milionů tchajwanských dolarů (přibližně 56 milionů korun). Podle Bloombergu za poslední dva roky firma ztratila takřka 90 procent své tržní hodnoty.

Vypadá to ale, že HTC se bude dál držet své strategie a dále bude vyrábět drahé telefony. V rozhovoru pro server CNET UK vedoucí online komunikace v HTC Jeff Gordon prohlásil, že společnost nemá v plánu měnit současný směr a stát se výrobcem levných zařízení. „Soupeřit o nejnižší marži s čínskými výrobci ZTE, Huawei nebo v blízké budoucnosti třeba s Amazonem je pošetilá hra,“ uvedl Gordon.

Už delší dobu se spekuluje, že by někdo skomírající HTC odkoupil. Podle serverů eToday.com a Androidauthority.com to má být právě Lenovo - silný čínský výrobce smartphonů a aktuálně největší výrobce počítačů na světě.

Válcovaní konkurencí

Začátky HTC byly přitom skvělé. Firma, na rozdíl třeba od Nokie, začala včas vyrábět smartphony. Jejím chytrým telefonům s operačním systémem Android se podařilo ukrojit díl trhu. HTC věřili i investoři, mezi lety 2010 a 2011 akcie společnosti stouply více než třikrát. Telefony charakteristické svými velkými hodinami na displeji byly dostatečně inovativní, aby se chytly.

Vedení podniku ale přiznává, že firmu dohnala konkurence. Trh smartphonů mají stále víc v rukou dva giganti. Applu s iPhony a Samsungu s řadou Galaxy se daří menší výrobce vytlačovat.