Kontroverzní Kim Dotcom spustí náhradu za Megaupload

Kim Schmitz alias Kim Dotcom či Kim Tim Jim Vestor

Kim Schmitz alias Kim Dotcom či Kim Tim Jim Vestor Zdroj: profimedia.cz

Zakladatel někdejšího největšího serveru pro sdílení dat na internetu Megaupload, který vystupuje pod pseudonymem Kim Dotcom, spustí v neděli 20. ledna jeho novou verzi pod názvem Mega. Dotcom, jehož chtějí Spojené státy kvůli Megauploadu soudit za porušování autorských práv, svůj nový projekt označuje za právně nenapadnutelný. Bude totiž využívat šifrování, díky němuž budou stahování dat povolovat přímo jejich autoři. Informovala o tom agentura AFP.

Nový server nabízející obdobné služby jako jeho předchůdce má začít fungovat přesně rok a den poté, co byl provoz Megauploadu zablokován a sám Dotcom zatčen novozélandskou policií. Po propuštění na kauci žije Kim Schmitz, který je německého původu, na svobodě na Novém Zélandu, kde má od roku 2010 trvalé povolení k pobytu. Jeho vydání žádají Spojené státy.

„Doufám, že budete s novým serverem Mega spokojeni. Je to jako putování časem. Vezmeme vás na cestu do budoucnosti,“ napsal Dotcom na Twitteru o novém úložišti dat, které bude přístupné na adrese mega.co.nz.

Dotcom o svém novém díle zveřejnil zatím jen málo podrobností. Server Mega bude nabízet uživatelům 50 gigabajtů úložného prostoru zdarma, což je podstatně víc, než nabízejí služby Dropbox či Google Drive. Klíčovou novinkou ale bude fakt, že uživatelé budou mít přímou kontrolu nad svými soubory - a také za ně ponesou přímou odpovědnost.

„Uživatelé Mega budou moci nahrát, uložit a sdílet fotografie, textové soubory, hudbu a filmy, tyto soubory zašifrovat a povolovat k nim přístup s využitím dešifrovacího klíče. „Vy máte klíče od toho, co uložíte, ne my,“ uvedl Dotcom na webových stránkách Mega.

Tentokrát to bude nenapadnutelné, míní Dotcom

Kim Dotcom si od tohoto opatření slibuje, že provozovatelé webu nebudou moci být stíháni za to, co bude na Mega dostupné. K souborům totiž provozovatelé vůbec nebudou mít přístup. Nový server navíc nebude podle listu The Guardian využívat žádné služby na území Spojených států, aby se vyhnul riziku, že bude americkými úřady uzavřen.

Americká justice obviňuje Dotcoma a jeho spolupracovníky, že provozováním jednoho z nejnavštěvovanějších světových serverů - Megauploadu - způsobili majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Sami přitom touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy korun).

Schmitzovi právníci americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání odmítají. Termín stání o případném vydání Dotcoma do USA byl již dvakrát odložen, jednání by se mělo konat v srpnu.