Microsoft poprvé zažil, jaké to je být ve ztrátě

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Softwarový gigant Microsoft se poprvé za své 26leté působení na burze ocitl ve ztrátě. V uplynulém čtvrtletí prodělal 492 milionů dolarů. Za špatný výsledek může šestimiliardová díra v účetnictví z roku 2007, kdy Microsoft koupil internetovou reklamní službu aQuantive, což se ukázalo být jako vyhozené peníze.

Zatímco tuto čtvrtletní ztrátu může Microsoft bagatelizovat jako jednorázovou anomálii, která se nebude opakovat, strmě klesající prodeje Windows – hlavního produktu firmy – už nikoli. V posledním kvartálu spadl prodej operačního systému o 13 procent, oznámila firma.

Klesající zájem o Windows odráží hlubší změny na trhu s počítači: svět už přestávají bavit tradiční osobní počítače, díky kterým Microsoft v uplynulých desetiletích kraloval. Zájem se přesouvá na zábavnější technologie jako jsou chytré telefony nebo tablety typu iPad.

Microsoft a další firmy v PC odvětví se snaží vzkřísit zájem o počítače vydáním Windows 8, nového operačního systému, který má údajně lépe běhat na dotykových displejích. Právě raketový vzestup iPadu donutil Microsoft přijít s vlastní odpovědí – tabletem jménem Surface.

Prodeje PC do firem podle Petera Kleina, finančního ředitele Microsoftu rostou, ale hůře už se daří přesvědčit o koupi spotřebitele. Klein věří, že nový operační systém trend změní. „Docela věříme tomu, že to bude mít velký vliv,“ řekl Klein v rozhovoru pro New York Times.

Jiným divizím Microsoftu se daří o poznání lépe. Například servery a nástroje se prodávaly o 13 procent lépe. Také obchodní divizi, kam patří rodiny aplikací Office, se dařilo – prodeje stouply o 7 procent.

Tržby Microsoftu za první kvartál dosáhly 18,06 miliard dolarů, oproti předchozímu čtvrtletí je to mírný nárůst.