Nokia hraje o přežití, představila první modely s Windows Phone 8

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 Zdroj: Engadget.com

Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
Nokia Lumia 920 (Zdroj: Engadget.com)
6
Fotogalerie
Skomírající finská společnost Nokia představila své první smartphony s operačním systémem Windows Phone 8. Nyní už firmě nezbývá než doufat, že novinky v čele s Nokií Lumia 920 budou trháky, jinak bývalému dominantnímu výrobci mobilních telefonů hrozí krach.

Společně s Microsoftem vytvořila Nokia konečně protiváhu k dominantním operačním systémům Android a iOS. Šéf Nokie Stephen Elop pro list Financial Times uvedl, že se konečně jedná o závod tří koní. Jako první firma představila Windows Phone Lumia 920 a jeho menší verzi 820.

Telefony se mají na vybraných trzích začít prodávat ve čtvrtém čtvrtletí a patří mezi první přístroje, které používají nejnovější verzi operačního systému od Microsoftu. Lumia 920 má fotoaparát s technologií „Pureview“, která snižuje možnost rozmazání obrázku pohybem ruky. Umožňuje rovněž bezdrátové nabíjení telefonu přes nabíjecí podložku a má technologii augmented reality, která umožní uživatelů zjistit za pomoci fotoaparátu detailní informace o okolí, ve kterém se nacházejí. Levnější Lumia 820 nemá speciální čočky fotoaparátu, ale nabízí možnost výměny krytů.

Podívejte se na první oficiální snímky Lumie 920:

Ceny přístrojů zatím Nokia neuvedla s tím, že je bude zveřejňovat až před zahájením prodeje na jednotlivých trzích.

Analytiky však nové přístroje příliš nenadchly. Akcie Nokie krátce po představení přístrojů klesly o osm procent.

Nokia v čele s Elopem je pod masivním tlakem. Elop, který přišel z Microsoftu, už musí po téměř dvou letech v Nokii ukázat konkurenceschopný chytrý telefon. Finská telekomunikační skupina vykazuje čtvrtletí za čtvrtletím těžké ztráty a přišla i o důvěru ratingových agentur.

Vývoj ceny akcií Nokie za posledních pět let:

Vývoj akcií Nokie za posledních 5 letVývoj akcií Nokie za posledních 5 let | Yahoo

Vývoj provozního zisku Nokie:

Provozní zisk NokieProvozní zisk Nokie | mobilmania.cz

Stephen Elop vyhlásil v únoru 2011 novou strategii firmy. „Jedná se o významnou změnu v historii Nokie,“ řekl generální ředitel o partnerství s výrobcem softwaru, americkou společností Microsoft.

Nokia se již příliš dlouho trápí. Nyní má možná poslední šanci uspět se soupeři Applem a Samsungem a znovu získat pozice, o které přišla, píše FT.

Nokia vyrobila svůj první digitální mobilní GSM telefon v roce 1992. Ještě loni byla největším prodejcem mobilních telefonů na světě, letos ji však z této pozice sesadil jihokorejský Samsung. O prvenství na trhu s lukrativními chytrými telefony přišla již o rok dříve.

Podle údajů společnosti IDC byl ve druhém čtvrtletí převládajícím operačním systémem pro chytré telefony Android s podílem na trhu 68,1 procenta. Druhý iOS měl podíl 16,9 procenta. Windows patřila pátá příčka s podílem na trhu 3,5 procenta.