Nova a Seznam chtějí kontrolovat peníze filmového fondu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Budoucí české filmy, které získají podporu z kinematografického fondu, se dostanou pod silný tlak komerčních firem, jako jsou televize Nova nebo internetová jednička Seznam.cz. Alespoň pokud projde současný návrh kinematografického zákona, který by parlament měl projednávat na podzim.

Chystaná právní úprava počítá s tím, že na „účelné a hospodárné“ užívání prostředků fondu má dohlížet výbor (volený radou fondu), ve kterém budou mít své zástupce poplatníci fondu, tedy velké komerční televize nebo provozovatelé audiovizuálních služeb na internetu. Od nich by se počínaje rokem 2013 mělo vybrat celkem 200 až 220 milionů ročně.

Podle informací deníku E15 již největší poplatníci zahájili ve státní správě a mezi zákonodárci intenzivní lobbing ve snaze zajistit si příslušná místa ve výboru. „Je v zájmu televize Nova mít v tomto výboru principiálně takové zastoupení, které odpovídá jejímu podílu na financování fondu. Jako největší financiér fondu máme zájem na tom, abychom se mohli efektivně přesvědčit, že k rozdělování prostředků dochází férově, hospodárně a přísně v souladu s příslušnými předpisy a regulemi,“ uvedl ředitel Novy Jan Andruško.

Podle něj ale největší televize nechce rozhodovat, kdo peníze z fondů získá a na jaký projekt. Roční příspěvek Novy se odhaduje na asi sto milionů korun, tedy 45 až 50 procent všech vybraných prostředků. To by odpovídalo přibližně čtyřem až pěti místům z celkového počtu devět v kontrolním výboru.

Možnost dohledu si nechce nechat ujít ani Seznam.cz miliardáře Iva Lukačoviče. Ten se současnou podobou předkládaného zákona nesouhlasí, zejména s administrativní zátěží a povinností přispívat do fondu pro podnikatele v oblasti videa na internetu.

„Logika celé věci je jasná. Pokud projde nějaká podoba zákona, která po nás bude chtít příspěvky, chceme vědět, jak efektivně jsou takto vybrané peníze využívány,“ řekla mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

Fond na podporu kinematografie se nyní nachází ve složité finanční situaci. Na konci května měl na kontě posledních šest milionů. Další peníze v řádu desítek milionů byly a jsou vázány na konkrétní projekty. Situaci zachraňoval až mimořádný příděl 50 milionů od ministerstva financí. První peníze od firem by měly přijít v červenci 2013, kdy na konto fondu přiteče 150 milionů od televizí Nova, Prima či TV Barrandov. Na vině trablů je nedomyšlená novela zákona o televizním vysílání, podle níž poplatníci fondu platí až po odevzdání daňového přiznání za předchozí rok.