Nová aukce LTE: Vyvolávací cena 8,75 miliardy, přihlášky do září, dražba v listopadu

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Český telekomunikační úřad chce novou aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz pro rychlé mobilní sítě LTE zahájit do konce července. Zájemci o účast se budou moci hlásit do konce srpna a vlastní dražba kmitočtů začne na začátku listopadu. Vyplývá to z předběžného harmonogramu úřadu.

ČTÚ dnes zveřejnil vypořádání připomínek k návrhu podmínek aukce. Ta navazuje na předchozí nepodařenou soutěž, která se neúměrně protahovala a nabízená cena přes 20 miliard korun se vymkla ekonomické realitě. Vyvolávací cena kmitočtů má být celkem 8,75 miliardy korun.

Podle stávajících operátorů jsou ale navrhované podmínky po zapracování připomínek nevyvážené a zvýhodňují nového hráče. V prvních reakcích už zmínili podání stížností k Evropské komisi i podání žalob. Konkrétně se vyjádří až po prostudování textu, který má přes 200 stran.

ČTÚ připomínkám stávajících operátorů nevyhověl a vyčlenil třetinu kmitočtů, tedy 2×10 MHz, v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz pro vstup čtvrtého operátora. Tím by mohla být PPF, které se účastnila už předchozí aukce. Novinkou je, že každý zájemce bude moci získat maximálně 2×10 MHz a nebude tak moci hromadit kmitočty, které by pak mohl prodat. Vzniknout by tak měly nejméně tři sítě LTE.

„Případné vyhrazení lukrativních kmitočtů vnímáme jako neodůvodněné zvýhodnění nového operátora, které naplňuje znaky veřejné podpory. Ohledně dalšího postupu se rozhodneme až ve chvíli, kdy budou známy finální podmínky aukce. Věříme, že tyto podmínky budou reflektovat právní realitu v ČR a EU,“ uvedl Lukáš Hrabal z T-Mobilu.

Nový operátor bude moci zároveň koupit část kmitočtů v pásmu 1800 MHz. Získá také možnost národního roamingu, tedy využití stávajících sítí GSM a 3G. Úřad ale zkrátil maximální dobu pro využití roamingu. Zrušil také podmínku primárního pokrývání zaostalých oblastí.

Úřad dále akceptoval některé z připomínek směřujících k potřebné anonymitě během přihazování a objektivitě postupu této fáze výběrového řízení.

Konečný návrh podmínek aukce, které budou vycházet z vypořádaných připomínek, chce regulátor projednat s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže a Evropskou komisí.