O vstupu Facebooku na burzu může být jasno už příští týden

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vstup sociální sítě Facebook na burzu se přiblížil. Podle dvou zdrojů Bloombergu by mohl už příští týden padnout návrh na primární úpis akcií (IPO), o přesném načasování se však dál diskutuje a může být změněno. Firma prý diskutuje o ocenění mezi 75 a 100 miliardami dolarů.

Jednou z podmínek pro obchodování na burze je zveřejnňování výsledků hospodaření. Ty má Facebook začít vydávat do konce dubna a tato skutečnost také nahrává spekulacím, že by se s Facebookem mělo začít obchodovat ve třetím květnovém týdnu. Hlavní roli při IPO Facebooku budou hrát nejspíš finanční ústavy Morgan Stanley a Goldman Sachs, dohoda je podle Bloombergu velmi blízko.

Pokud by Facebook z prodeje akcií na burzu získal 10 miliard dolarů, dosáhl by ohodnocení 100 miliard dolarů. Z IPO Facebooku by se tak stala jedna z vůbec největších událostí na burze v historii. Jediné americké firmy, které z IPO získaly více peněz, jsou Visa (19,7 miliardy dolarů), General Motors (18,1 miliardy) a AT&T Wireless Services (10,6 miliardy).

Hranici 10 miliard dolarů při IPO se v historii podařilo překonat pouze 10 společnostem. Takto úspěšný nebyl ani Google, kterému se v roce 2004 podařilo z primární emise akcií získat 1,9 miliardy dolarů, což ho ocenilo na 23 miliard. Dnešní hodnota Googlu je 188 miliard.