Pentě prý dvě média nestačí. Poohlíží se po slovenském deníku Sme

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Po tom, co Penta Investments oznámila koupi vydavatelství 7 Plus a Trend Holding, se tato finanční skupina poohlíží po největším slovenském vydavatelství Petit Press. To vydává například známý deník Sme. Vedení obou firem informaci nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo.

O transakci v posledních dnech spekulují slovenská média. „Není to možné potvrdit. Chceme komunikovat jen ukončené transakce, tak jak to děláme i při jiných projektech,“ řekl E15.cz mluvčí Penta Investments Martin Danko.

Podobně reagoval generální ředitel Petit Press Alexej Fulmek. „Několik investičních skupin má zájem o koupi 50procentního podílu ve vydavatelství Petit Press, který drží společnost Rheinisch-Bergische. Nemohu potvrdit, že kupcem bude Penta,“ odpověděl Fulmek na dotaz slovenského portálu strategie.sk.

Klíčové tituly

Hlavním titulem vydavatelství Petit Press je deník Sme s nákladem 40 tisíc výtisků. Dalšími cennými médii jsou portál sme.sk, Korzár, Új Szó, regionální týdeníky MY a bezplatné noviny ECHO. Vydavatelství má také vlastní tiskárnu. Petit Press loni utržilo 25,4 milionů eur a vytvořil čistý zisk lehce přes 500 tisíc eur, tedy přibližně 13,8 milionu korun.

Petit Press spoluvlastní německé vydavatelství Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft a Prvá slovenská investičná skupina, dcera českého investičního holdingu Proxy – Finance. Rheinisch-Bergische chce svůj podíl prodat poté, vycouvala z české Mafry.

Také do Česka

Investiční skupina Penta Investments již koupila přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding. V budoucnu plánuje vstoupit na mediální trh také v Česku a Polsku.

„Ekonomický model fungování především tištěných medií čelí zásadním výzvám v podobě poklesu tržeb z reklamy. Na to, aby se tradiční média dokázala přizpůsobit této nové realitě a přežít, potřebují finančně silného a stabilního investora. Naším cílem je podílet se na vybudování ekonomicky úspěšného modelu fungování medií ve středoevropském regionu,“ uvedl mluvčí Penty Martin Danko.