Potenciální čtvrtý operátor Nordic Telecom vystoupil z oborové asociace

Anténa mobilního signálu

Anténa mobilního signálu Zdroj: profimedia.cz

Operátor Nordic Telecom, který se chce stát čtvrtým mobilním operátorem, se rozhodl ukončit členství v Asociaci provozovatelů mobilních sítí (APMS). Důvodem jsou rozpory s ostatními operátory v rámci asociace.

Rozdílné názory na stav a budoucnost českého telekomunikačního trhu podle zástupců Nordiku narůstají s blížící se aukcí frekvencí 700 MHz. „Jako operátor, který chce český trh změnit, jsme už nemohli s ostatními členy najít shodu v klíčových tématech poslední doby, jako je připravovaná aukce, pohled na vstup nového mobilního operátora na český trh či navrhované změny v legislativě,“ uvedl David Voska, který má v Nordic Telecom na starosti vnější vztahy.

Nordic Telecom získal v roce 2017 v aukci dva bloky pásma pro vysokorychlostní datové sítě na frekvenci 3,7 GHz a dostal se do pozice hlavního vyzyvatele mobilních operátorů. Na projektu čtvrtého operátora pracuje již několik let, a pokud budou nastaveny vhodné podmínky aukce frekvence 700 MHz, plánuje se jí zúčastnit.

„Chceme být plnohodnotným konkurentem tří velkých operátorů na poli mobilního volání i rychlého a dostupného mobilního internetu. Nyní probíhající debata o současném stavu českého trhu a o nabídce mobilních dat se jistě promítne do podmínek aukce frekvencí 700 MHz, kterou nyní připravuje Český telekomunikační úřad. Věříme, že stát nastaví podmínky, které umožní vstup čtvrtého operátora na český trh,“ podotkl Voska.

ČTÚ v pátek oznámil výsledky předběžné analýzy mobilního velkoobchodního trhu, podle které je na něm nedostatečná konkurence a operátoři na něm jednají ve shodě. V budoucnu by mohl trh začít regulovat.