Příměří na 10 let: Apple a HTC ukončily patentové spory

HTC

HTC Zdroj: profimedia.cz

Společnosti Apple a HTC vydaly společné prohlášení, ve kterém oznamují uzavření patentové dohody, a tím okamžité ukončení všech vzájemných patentových sporů v oblasti mobilních zařízení. Licenční dohoda mezi oběma firmami je uzavřena na dobu 10 let a týká se všech současných i budoucích patentů. Bližší podmínky smlouvy, jako například případný objem a směr finančního vyrovnání, jsou tajné a nebyly zveřejněny.

Dohoda podle agentury Reuters ukončila jeden z prvních velkých právních konfliktů týkajících se patentů na chytré telefony. Právní bitva mezi oběma firmami začala v březnu 2010. Americká společnost tehdy obvinila tchajwanského rivala, že jeho telefony založené na operačním systému Android firmy Google porušují její patenty. To představovalo první velký útok Applu na výrobce telefonů se systémem Android.

K dohodě se stručně a v obdobném duchu vyjádřili oba šéfové technologických firem. „Jsme potěšeni, že se nám podařilo vyřešit spory s Applem, takže se nyní v HTC můžeme soustředit na inovace, místo právních tahanic,“ uvedl šéf HTC Peter Chou. „Jsme rádi, že jsme dosáhli dohody s HTC. Nadále mohou být naší prioritou produktové inovace,“ dodal k dohodě šéf Applu Tim Cook.

Uzavření dohody s neznámým vyrovnáním znamená úlevu zejména pro tchajwanské HTC. Jakkoli může do budoucna eskalovat napjatá situace mezi dvěma hlavními rivaly na poli mobilních platforem Googlem a Applem, HTC bude z obliga. Applu licenční dohoda s HTC jistě také usnadní další působení, ale hlavní jsou pro firmu spory s korejským gigantem Samsungem, které nadále trvají.