Prodej tabletů raketově roste, iPad svůj podíl mírně ztrácí

Tablet

Tablet Zdroj: Reuters

Prodej multimediálních tabletů se letos zvýší o 260 procent na 63,6 milionu kusů. Podíl zařízení iPad od Applu by přitom měl poklesnout o deset procentních bodů na 73 procent. Uvedla to analytická firma Gartner. Ta nedávno snížila odhad letošního růstu světového prodeje počítačů na 3,8 procenta z předchozích 9,3 procenta – právě kvůli stále populárnějším tabletům.

Vedle vedoucího operačního systému iOS od Apple a Android od Googlu se podle Gartneru žádný další systém nedostane přes pětiprocentní hranici podílu na trhu. Androidu Gartner předpovídá tržní podíl přes 17 procent.

Podle analytičky Gartneru Caroliny Milanesiové si Apple do roku 2014 udrží podíl na trhu nad 50 procenty. Firma totiž nabízí na vlastních zařízeních kvalitní a jednotné uživatelské prostředí a vlastní software. Protože byl Apple tvůrcem trhu, získal komponenty, jako jsou displeje nebo paměti za výhodných podmínek a mohl proto nabídnout za příznivou cenu i finální výrobek.

Naopak proti rychlejšímu růstu Androidu stojí podle Milanesiové vysoká cena tabletů, slabší uživatelské rozhraní a méně aplikací. To by se mělo změnit příchodem nové verze operačního systému od Googlu v posledním čtvrtletí roku.

 

 

 

Růst prodejů počítačů se téměř zastavuje

Společnost Gartner na začátku září předpověděla, že osobních počítačů se v letošním roce se prodá 364 milionů. Je to stále několikrát větší odbyt než u tabletů, růst se ale zásadně přibrzďuje.

„Multimediální tablety dramatickým způsobem poznamenaly dynamiku počítačového trhu,“ uvedl ředitel pro výzkum Gartneru George Shiffler.

Snížení celkového letošního očekávaného růstu souvisí zejména s předpokládaným oslabením prodeje v západní Evropě a USA ve druhé polovině letošního roku. Pro rok 2012 Gartner odhaduje u počítačů zase vyšší, i když taky pouupravený, růst 10,9 procenta. Prodalo by se tak kolem 404 milionů PC. Čtyřsetmilionovou hranici měl přitom trh atakovat již v letošním roce.