Samsung chce letos prodat rekordních 300 milionů telefonů

Samsung

Samsung Zdroj: CTK

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung čeká, že za celý letošní rok se mu podaří poprvé v historii prodat více než 300 milionů kusů mobilních telefonů. Rekordní roční prodej se firmě podařilo překonat již koncem minulého měsíce. K vysokému růstu prodeje značně přispívá chytrý telefon z řady Galaxy S.

Samsung je podle objemu prodeje druhým největším výrobcem mobilních telefonů na světě. V loňském roce korejský výrobce prodal 280 milionů přístrojů. Další růst očekává společnost i v příštím roce.

Samsung letos v dubnu zahájil prodej přístroje Galaxy S II a podařilo se mu s ním překonat prodejní rekord firmy, napsala agentura Reuters.

Samsungu klesl ve třetím čtvrtletí zisk o 23 procent na 3,44 bilionu wonů (54,3 miliardy korun). Prodej chytrých telefonů však prudce rostl a firmě se podařilo za červenec až září překonat v prodeji chytrých telefonů světovou jedničku, americkou společnost Apple.

Boj o trh provází ostrá patentová válka

Samsung vede v letošním roce s Applem desítky právních sporů kvůli porušování patentů u chytrých telefonů a tabletů. Úspěch jihokorejský výrobce nedávno zaznamenal v Austrálii. Tamní nejvyšší soud zamítl odvolání americké firmy Apple v patentovém sporu a povolil znovu uvést do prodeje její tablet Galaxy. Galaxy se tak na pultech australských obchodů může objevit ještě v době hlavní předvánoční nákupní sezony.

Triumf v Austrálii však zastiňuje zpráva z Paříže, kde soud zamítl snahu Samsungu zablokovat ve Francii prodej telefonu iPhone 4S od Applu. Soud rovněž rozhodl, že Samsung musí zaplatit Applu soudní výlohy 100 tisíc eur (2,5 milionu korun).

Patentovou válku zahájil Apple letos v dubnu, kdy zažaloval Samsung kvůli tomu, že chytré telefony a tablety od Samsungu údajně kopírují jeho přístroje iPhone a iPad. Obě firmy se snaží ukořistit co největší podíl na trhu s chytrými telefony a tablety, v případě chytrých telefonů se jim již podařilo sesadit z první pozice finskou Nokii, která je nyní třetí.