Síť LTE pro českou Telefóniku postaví Huawei

Telefónica

Telefónica Zdroj: Euro, Jan Rasch

Rychlou mobilní síť LTE pro Telefóniku Czech Republic postaví čínská společnost Huawei. Chce ji spustit letos bez ohledu na výsledek aukce kmitočtů pro mobilní sítě.

Uzavření kontraktu s Telefónikou ČTK potvrdil zástupce generálního ředitele Huawei v ČR Zbyněk Pardubský. Huawei pro českou Telefóniku postavila síť pro pilotní provoz LTE v Jesenici u Prahy. Operátor, stejně jako konkurenční T-Mobila a Vodafone, její technologie využívá i v mobilních sítích GSM a 3G. Huawei zároveň všem operátorům zajišťuje provoz sítí.

„Konkrétní plány na vybudování sítě a pokrytí musí oznámit Telefónica. Obecně, kdybychom nyní dostali zadání, tak můžeme síť vybudovat do léta,“ řekl Pardubský. Telefónica podrobnosti neoznámila. „Plán je rozšířit LTE v průběhu letošního roku. Kdy se tak stane, je otevřená věc,“ řekl mluvčí Hany Farghali.

Čínský dodavatel již uzavřel kontrakt na dodávku LTE sítě pro konkurenční T-Mobile, který ji chce rovněž spustit letos, pravděpodobně v letních měsících. S Huawei jedná i Vodafone a také společnost PPF, která se chce stát čtvrtým mobilním operátorem.

Huawei u všech současných mobilních operátorů nasadil řešení, které umožňuje všechny technologie instalovat na jeden typ vysílače. To umožní vybudování sítí LTE s nižšími náklady a dává to firmě výhodu před konkurenčními dodavateli.

Telefónica se účastní aukce kmitočtů pro LTE v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Soutěž začala na podzim a kvůli přihazování zájemců se stále protahuje. Firma proto počítá s tím, že by LTE spustila v pásmu 1800 MHz, kde již frekvence vlastní. LTE v pásmu 1800 MHz jsou v současnosti nejrozšířenější a tvoří 40 procent spuštěných sítí.

Aukce frekvencí uvolněných po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání v pásmu 800 MHz a dalších volných kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz začala 12. listopadu. T-Mobile, Telefónica, Vodafone a PPF Mobile Services draží celkem 40 bloků kmitočtů. Jejich vyvolávací cena byla dohromady 7,4 miliardy korun. Rychlá mobilní síť LTE umožňuje v reálném provozu datové přenosy kolem 100 až 150 Mbit/s, což je asi pětkrát více než stávající sítě 3G.

Telefónica dnes na veletrhu představila technologii VoLTE, která umožňuje využívat pro telefonování LTE a bezdrátové sítě Wi-Fi. Integrace technologií umožňuje až 20 krát rychlejší sestavení hovoru a lepší kvalitu hlasového přenosu. Komerční uvedení plánuje na příští rok.

Huawei Technologies byla založena v roce 1987. Nyní patří mezi přední světové dodavatele telekomunikačních řešení a služeb a spolupracuje se 45 z celkového počtu 50 nejvýznamnějších světových operátorů. V Česku působí od roku 2004 a za tu dobu se stala klíčovým partnerem operátorů v oblastech mobilní infrastruktury, širokopásmových optických i přístupových sítí, inteligentních sítí nové generace i profesionálních služeb včetně outsourcingu.