Soud: Patent na odemykání smartphonů je Applu

slide-to-unlock

slide-to-unlock

Patent na odemykání smartphonů „slide-to-unlock“ patří Applu. K takovému závěru dospěl německý soud. Apple tak vyhrál svůj první patentový spor s Motorolou. Podle odborníka na patenty Floriana Muellera může tento verdikt ovlivnit i další spory Applu ve světě, které se týkají telefonů se systémem Android. Uvedl to server BBC.

Motorola musí v Německu u svých smartphonů přijít s novým způsobem odemykání obrazovky. Mnichovský soud totiž patent „slide-to-unlock“ – tedy rovné tažení prstu po displeji ve vytyčené dráze – přiklepl Applu.

Motorola uvedla, že se proti verdiktu hodlá odvolat, a dodala, že rozhodnutí soudu nebude mít žádný dopad na její prodeje.

„Motorola už zavedla nový design tohoto prvku. Proto neočekáváme žádné dopady na současné ani budoucí prodeje,“ cituje BBC mluvčího firmy.

slide-to-unlockslide-to-unlock

Pro Apple to může být další munice i na Samsung

Vítězství Applu nad Motorolou znamená i vítězství nad Googlem, který tohoto výrobce mobilních telefonů přebírá pod svá křídla. A potažmo to může Applu nahrát i v souboji s operačním systémem Android, vyvinutým Googlem, který používá i několik dalších producentů telefonů.

Podle Muellera je verdikt německého soudu důležitým vítězstvím Applu vůči konkurenční platformě Android. Po dokončení akvizice Motoroly Googlem bude mít Apple nepřímo munici i v globální patentové bitvě se Samsungem, který Android ve svých telefonech využívá.

„Apple už teď požaduje ochranu patentu slide-to-unlock u několika soudů proti třem klíčovým mobilním výrobcům využívajícím Android. Rozhodnutí může vést k dalšímu kolu sporů,“ podotkl Mueller.

Rozhodnutí o druhém sporném mobilním patentu – listování fotkami ve fotogalerii – německý soud odložil.