Televize HBO bude řídit z Česka expanzi do Nizozemska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: hbo.cz

Česká republika posílila v rámci globální televize HBO. Firma se podle informací deníku E15 rozhodla řídit z Prahy chystanou expanzi do Nizozemska. V uplynulých týdnech proto vznikla v Česku společnost HBO Netherlands Holdings, která sídlí na stejné adrese jako HBO Česká republika. HBO se k expanzi nechce oficiálně vyjadřovat. „Bez komentáře,“ reagovala Pavla Brožková z HBO ČR. Ta rovněž nechtěla prozradit, kdy přesně má nizozemská expanze z Prahy začít.

Je to již druhé posílení významu Prahy v krátkém čase – na konci roku 2009 globální HBO přesunula do české metropole programming a nákup filmů a seriálů pro celou střední a východní Evropu. Evropským viceprezidentem pro tyto oblasti se tehdy stal šéf české HBO Ondřej Zach.

Jednatelem nové nizozemské dcery HBO se stal manažer Michal Mizera. Přímým vlastníkem je maďarská HBO Holding Üzletviteli Tanácsadó Csoport Zártkörüen Müködö Részvénnytársaság.

Ta rovněž drží sto procent HBO Česká republika. Všechny tyto firmy vlastní a řídí společnost HBO Central Europe (HBO CE), kterou ovládá mediální gigant Time Warner. Tento zábavní obr získal na počátku roku 2010 od Sony Pictures Entertainment a Walt Disney Enterprises zbylých 66 procent v HBO CE za 140 milionů dolarů. Time Warner v Česku rovněž drží 34 procent v televizi Nova.

V loňském roce česká HBO skončila hospodaření se ziskem 132 milionů korun a tržbami skoro dvě miliardy korun. Time Warner si z loňského zisku firmy vytáhl dividendu 130 milionů korun.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.