Time Warner vytáhl z Česka 130 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Time Warner

Zábavní gigant Time Warner, který vlastní i 31 procent akcií CME, si z české dceřiné pobočky HBO udělal kasičku: z loňského zisku přes 132 milionů korun si na dividendě uloupl hned 130 milionů. Operaci technicky provedla maďarská společnost HBO Holding Zrt., která HBO ČR přímo ovládá.

Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici. Ve vedení české HBO nebyl do uzávěrky k zastižení nikdo z odpovědných manažerů, který by převod peněz mohl okomentovat.

Je to poprvé, co Time Warner z HBO ČR vytáhla tak vysokou dividendu. Kupříkladu za rok 2009 byla vyplacena dividenda 54 milionů korun, tehdy se ale TW musel dělit se spolumajiteli Sony Pictures Entertainment a Walt Disney Enterprises. Stoprocentním vlastníkem české HBO se stal na počátku loňského roku.

Tehdy Time Warner dokoupil za 140 milionů dolarů 66 procent v HBO Central Europe, pod kterou HBO ČR prostřednictvím dalších firem spadá. Majitel české HBO si tak podle všeho vybírá hotovost na chystané akvizice. Kupříkladu na počátku týdne bylo oznámeno, že Time Warner Cable koupí ve Spojených státech za zhruba tři miliardy dolarů kabelového operátora Insight Communications. Rovněž není tajemstvím, že za dva roky by mohl uplatnit opci na nákup dalších akcií bermudské CME, která ovládá českou Novu.

K výplatě dividendy je vhodná doba. HBO ČR za poslední tři roky dosahuje vysokých zisků, byť se loni zisk v meziročním srovnání snížil o 34 procent. Loňské tržby dosáhly 1,957 miliardy korun, o dvacet procent více než v roce 2009. Loňské výsledky přitom negativně ovlivnily narůstající dluhy u některých kabelových operátorů, kteří šíří programy HBO. Ty loni vzrostly o 66 milionů na 584 milionů korun.
HBO Česká republika provozuje programy HBO, HBO 2, Cinemax, HBO Comedy nebo Cinemax 2. Šíří je hlavně kabeloví operátoři jako třeba UPC. V posledních letech firma investuje miliony do vlastní tvorby, řady stand-up show Na stojáka!, dokumentů nebo licenčního seriálu Terapie.