Ultrabooky mají oživit tuzemský počítačový trh

Ultrabook Dell

Ultrabook Dell Zdroj: Zive.cz

Tuzemský počítačový trh se vrátí k růstu díky zvýšené poptávce po kategorii dotykových a konvertibilních ultrabooků, které mají kombinovat výhody klasických notebooků a tabletů. Prodej ultrabooků se meziročně zvýšil o více než 100 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel. Prodej počítačů v ČR loni klesl o tři procent a v prvním čtvrtletí pokračoval v propadu o 16 procent.

Ultrabooky jsou na trhu necelé dva roky a zařízení s dotykovým displejem nebo v kombinaci s tabletem zhruba sedm měsíců. Podle společnosti Lenovo tvoří ultrabooky v současnosti již pětinu prodejů značky a třetina z nich je konvertibilních.

„V meziročním srovnání nám stouply celkové maloobchodní prodeje o více než 130 procent, čehož jsme dosáhli hlavně díky raketovému nárůstu prodejů ultrabooků od konce minulého roku,“ doplnil Martin Ulčák ze společnosti Dell.

Dotykové ovládání představuje podle Intelu v současnosti nejvíce preferovanou formu interakce uživatelů s elektronickými zařízeními. Cena ultrabooků s dotykovým displejem klesla za půl roku o zhruba 14 procent na průměrných 19200 korun, u konvertibilních zařízení byl pokles 13procentní na 22300 korun.

Trend vzájemného sbližování notebooků a tabletů v zařízeních typu „dva v jednom“ podle Martina Vařbuchty z Intelu dokládá fakt, že šest procent prodaných tabletů již je plnohodnotným počítačem. Navzdory rostoucí popularitě tabletů a chytrých telefonů má jít segment přenosných počítačů během příštích pěti let nahoru o 3,6 procenta.