V českém rybníčku streamovacích služeb začíná být těsno. Divák může jásat, začíná boj o jeho přízeň

Netflix

Netflix Zdroj: Pexels

Netflix
2
Fotogalerie

Trojici v Česku nejsledovanějších SVOD služeb, čili online videoték, Netflix, HBO Max a Voyo brzy na trhu přibyde velká konkurence. Během několika dní totiž do Česka vstoupí platforma Disney+, následně se přidá SkyShowtime a do konce roku chce mít vlastní videotéku v pravém slova smyslu na trhu i televize Prima. V českém videorybníčku tak začíná být trochu těsno. Zatímco však divák může díky cenové válce poskytovatelů jásat, tuzemské televizní stanice hledají cestu, jak obstát v přímém střetu proti miliardovým produkcím. 

Z významných domácích hráčů se do tvorby vlastní videotéky nejvíce pustila televize Nova. Ta se změnou vlastníka a příchodem nového managementu vsadila na rozšíření již delší dobu budované platformy Voyo, se kterou chce v Česku konkurovat největším světovým hráčům jako je Netflix a HBO Max. Pro Novu i další české televize jde o správnou cestu – doplněk k tradičnímu lineárnímu vysílání. Zatímco to je živené především reklamou, SVOD (Subscription Video On Demand, tedy přístup k videoobsahu za měsíční předplatné) služby staví na platbě od samotných uživatelů a intenzivnějším budování komunity. 

Rozdat si to „na férovku“ s Netflixem a dalšími globálními hráči přitom není tak šílené, jak by se na první pohled mohlo zdát, a to navzdory tomu, že Netflix loni do produkce vlastního obsahu napumpoval přes 17 miliard dolarů. Tedy částku, která je daleko od možností televize Nova, byť nově pod křídly PPF. Ve „videotékové matematice“ se počítá trochu jiným způsobem a jak se shodují mediální odborníci, mnohem více než na multimilionových produkcích záleží na lokálním obsahu. Jinými slovy, Netflix tak může tisíckrát přijít s trháky jako je Hra na oliheň, ale na pokoření Ordinace v růžové zahradě, vysílané na Voyo, to stejně stačit nebude. 

Video placeholde
Gray Man Ryan Gosling v novém traileru! • Netflix, idh

„Český obsah je král, český obsah vyhrává a vyhraje,“ říká na oborové konferenci Digimedia Martin Cepek, člen představenstva Českých radiokomunikací, který řadu let vedl českou a slovenskou pobočku HBO. „Všechny zahraniční streamingové společnosti budou mít zajímavou zákaznickou bázi, ale nevěřím tomu, že porazí hlavní české vysílatele, kteří českému divákovi doručí kvalitní český obsah.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!