Vodafone se dostal do ztráty a vůbec poprvé snížil dividendu

Vodafone

Vodafone Zdroj: profimedia.cz

Vodafone
Svět mobilní komunikace je na nohou. Hrozí totiž, že mobilní operátoři ztratí kontrolu nad svými zákazníky a výrobci SIM karet zase přijdou o svůj byznys. Spekulace se objevily poté, co list Financial Times na konci minulého týdne přinesl zprávu o tom, že Apple hodlá do příštích modelů telefonu iPhone integrovat SIM kartu jako pevnou součást přístroje.
Vodafone
Anténa
5
Fotogalerie

Mobilní operátor Vodafone Group ve finančním roce 2018/19 vykázal ztrátu 7,6 miliardy eur (téměř 196 miliard korun) a poprvé snížil dividendu. Chce si tak zajistit dostatek prostředků pro budování mobilních sítí nové generace 5G a na dokončení akvizice firmy Liberty Global. Oznámil to dnes šéf společnosti se sídlem v Londýně Nick Read.

Read, který je v čele druhého největšího mobilního operátora na světě od loňského října, nesnadný krok vysvětlil také nutností splácet dluhy. Roční dividenda za finanční rok, který skončil v březnu, bude snížena o 40 procent na devět eurocentů. Analytici podle agentury Reuters přitom očekávali pokles na 14,55 z předchozích 15,07 eurocentu. Společnost dividendu snížila poprvé od jejího zavedení v roce 1990.

Vodafone stáhly do červených čísel především větší konkurenční tlaky ve Španělsku a Itálii. V předchozím roce hospodařila s čistým ziskem 2,8 miliardy eur. Příjmy skupiny se v uplynulém finančním roce snížily o 6,2 procenta na 43,7 miliardy eur.

Akcie společnosti na zprávu zareagovaly poklesem na londýnské burze o dvě procenta, ztrátu ale rychle vyrovnaly. Za posledních 12 měsíců akcie odepsaly 37 procent, protože investorům se nelíbí náklady na koupi kabelových aktivit poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku. Obávají se také výdajů na nové spektrum služeb 5G a tvrdších podmínek na některých evropských trzích.

Read zdůraznil, že společnost se nachází v klíčovém okamžiku transformace. Snižuje náklady, prodává vedlejší aktiva a uzavírá převzetí aktiv Liberty Global za 18,4 miliardy eur. Koncem března dlužila 27 miliard eur.

Vodafone Czech Republic je součástí Vodafone Group od roku 2005. V České republice poskytuje služby více než 3,9 milionu zákazníků.