Vozárová opouští představenstva barrandovských firem

Janka Vozárová

Janka Vozárová Zdroj: E15

Skupina zábavních firem, které vlastní miliardář Tomáš Chrenek spolu s dalšími investory, přichází o jednu z nejdůležitějších manažerek – Janku Vozárovou. Ta podle dvou nezávislých zdrojů deníku E15 na počátku tohoto týdne oznámila rezignaci a k 31. srpnu opustí post předsedkyně představenstva barrandovských ateliérů (firma Barrandov Studio) i stejnou pozici v TV Barrandov (Barrandov Televizní Studio).

Sama Vozárová do uzávěrky listu nereagovala na e-mailem zaslané dotazy. Zatím není jasné, kdo ji v obou funkcích nahradí. Podle informací deníku E15 Vozárovou k tomuto kroku vedla dlouhodobá nespokojenost akcionářů s finanční situací firmy Barrandov Televizní Studio.

Podle výroční zprávy za rok 2011 společnost do konce loňského roku navršila krátkodobé závazky z obchodního styku ve výši 351 milionů korun. Z toho 179 milionů představují závazky vůči sesterské firmě Barrandov Studio. Firma rovněž musela čerpat půjčku přes sto milionů od mateřské firmy Moravia Steel. Celkem televize od startu v roce 2009 nakumulovala ztrátu přes miliardu korun. Akcionáři museli v průběhu let opakovaně doplňovat základní kapitál, naposledy v červenci injekcí v objemu 200 milionů korun.

Poslední kapkou pro akcionáře se měl stát případ nyní již splaceného úvěru od slovenské finanční společnosti HC Capital, o kterém již deník E15 dříve informoval. HC Capital půjčila barrandovské televizi na jaře 2010 na provoz čtyři miliony eur (100 milionů korun) s neobvykle vysokým desetiprocentním úrokem, což se údajně nelíbilo akcionářům.

působila od počátku vysílání i jako ředitelka stanice, v této pozici ji však na počátku června vystřídala Martina Lišková.