Windows 8 jsou práh nové revoluce, tvrdí Michael Dell

V IT je hodně věcí, které můžeme dělat. Michael Dell uprostřed.

V IT je hodně věcí, které můžeme dělat. Michael Dell uprostřed.

Dell je další z tradičních počítačových společností, která věří, že Windows 8 dokáže vyzdvihnout propadající se trh. „S příchodem nového systému jsme nadšení z budoucnosti počítačů,“ sdělil zakladatel a výkonný šéf firmy Michael Dell při svém včerejším vystoupení na konferenci v texaském Austinu. „Na světě je 1,5 miliardy počítačů a my věříme, že nyní přichází cyklus upgradů.“

Klasické počítače spojené s operačním systémem Windows v posledních měsících zaznamenávají výrazné propady a prakticky všechny důležité analytické společnosti predikují další sešup a nejhorší situaci za mnoho let. Oproti tomu výrazně roste trh s tablety a chytrými telefony, což nejvyšší hlavoun Dellu ve své přednášce potvrdil a novou dobu pojmenovat jako „éru více zařízení“.

Společnosti jako Dell přesto stále hlásají, že díky nové verzi Windows ještě PC nekončí. „Jednoznačně věříme, že klasické počítače jsou stále důležité,“ tvrdí Michael Dell. „S Windows 8 jsme na prahu nové revoluce v oblasti hardwaru a softwaru,“ říká a poukazuje především na spojení dotykového světa s klasickým počítačovým prostředím. „Tyto nové možnosti dávají miliardě a půl uživatelů důvod k tomu pořídit si nový počítač.“

IT nejsou jenom počítače

To, zda jsou tato slova reálná, ukáží až budoucí statistiky prodejů. Samotný Dell prozatím vykazuje v této oblasti neustále propady – jen v posledním čtvrtletí se prodej jeho počítačů propadl o 19 procent a zisk byl meziročně o 47 procent nižší. Čísla Gartneru zase mluví o tom, že prodeje strojů Dellu meziročně klesly o 13,7 procenta a firma už si jenom těšně s 10,5procentním podílem drží třetí místo na globálním trhu za Lenovem a HP.

Počítače už ovšem nejsou to, na co legendární společnost spoléhá. „IT průmysl nejsou pouze počítače,“ tvrdí její zakladatel a šéf. „Je to trh o velikosti 3 bilionů dolarů a je zde více věcí, které můžeme dělat.“ Těmi více věcmi Michael Dell myslí především datová centra a technologie a služby s nimi spojené. Právě na tuto oblast se firma velice rychle transformuje. „Budeme se dále agresivně tlačit do softwaru a služeb a agresivně měnit celou společnost,“ vzkazuje Dell.

Michael Dell v nočním rozhovoru pro americkou televizní stanici CNBC sdělil, že „Dell je společnost, která investuje do své budoucnosti“. Investorům a analytikům se snaží vzkázat, že momentální klesající finanční bilance v dlouhodobé vyhlídce nic neznamená a že firma je na správné trase k růstu.

„Do našeho portfolia přidáváme klíčové technologie, které nám umožní chytit se příležitostí, jež vidíme na trhu,“ tvrdí Dell. Společnost jenom v posledním roce nakoupila 7 společností za 5 miliard dolarů, naposledy . Přeměna je poměrně rychlá – polovina příjmů firmy už proudí právě z nových oblastí. Servery a sítě v posledním kvartálu rostly o 11 procent a služby o 3 procenta.

Dellu rovněž roste podíl na serverovém trhu. Firma už je v této oblasti jednička na severoamerickém trhu a v Asii a podle prohlášení jejího šéfa už chybí jenom „několik dalších kvartálů“ k tomu, aby toto číslo platilo celosvětově.

Michael Dell za jednu z největších příležitostí označil takzvané , tedy spojení serverů, sítí, bezpečnostních prvků, úložných systémů a softwarových nástrojů do jedné „krabice“ pro okamžité zprovoznění a nasazení. Analytici čím dále více mluví o tom, že v této oblasti, kde figurují i další hráči jako HP, Oracle, Cisco či IBM, může být Dell silný především v oblasti menších a středních firem.

Akcie Dellu v posledním roce spadly o 33 procent na současných zhruba 10,5 dolaru a tržní hodnota společnosti přesahuje 18 miliard dolarů. Rozcestník s letošními akvizicemi je a strategii firmy rozebírá v pořadu .