Zisk Amazonu klesl kvůli investicím, tržby má ale vysoké

Amazon

Amazon

Čistý zisk největšího světového internetového obchodu Amazon.com ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o osm procent na 191 milionů dolarů (3,2 miliardy korun) navzdory prudkému nárůstu tržeb. Za poklesem zisku stály rozsáhlé výdaje na rozšíření aktivit podniku.

Tržby společnosti stouply o 51 procent na 9,9 miliardy dolarů díky silné poptávce po jejích čtečkách knih Kindle a další elektronice. Firma se snaží podpořit růst investicemi do distribuční sítě a do internetových služeb. Amazon investuje hlavně do serverů a datových center, zároveň vylepšuje obsah svých stránek, nabízí třeba streamovaná videa.

„Obětují krátkodobou ziskovost výměnou za dlouhodobý růst příjmů,“ uvedl analytik maloobchodního sektoru Michael Souers ze společnosti S&P Equity Research. „Pokud budou schopni v budoucnosti přetvářet růst v zisky, budou investoři spokojeni,“ dodal.

Výsledky Amazonu překonaly očekávání analytiků a akcie firmy na burze během dne posílily o šest procent. Firma zároveň vydala odhady pro aktuální čtvrtletí – očekává další meziroční růst tržeb o 36 až 47 procent.

„Nízké ceny, rozšiřující se nabídka, rychlé dodání a inovace. To je recept na náš nejrychlejší růst v rámci posledního desetiletí,“ cituje šéfa Amazonu Jeffa Bezose BBC.

Amazon prý připravuje vlastní tablet

Očekává se, že firma Amazon.com v letošním roce představí svůj tabletový počítač, který bude na trhu soupeřit s populárním přístroji iPad společnosti Apple. Nízké marže podle Souerse naznačují, že Amazon do nového tabletu hodně investuje.

„Z dlouhodobého hlediska je to nejlepší možný krok. Svět se přesunuje od fyzických médií k digitálním a tablet jim pomůže upevnit pozici v internetové nabídce filmů a hudby,“ řekl Souers.

Finanční ředitel firmy Amazon Tom Szkutak se však odmítl vyjádřit k tomu, zda podnik na novém tabletu skutečně pracuje. Přislíbil nicméně, že Amazon bude pokračovat v investicích, aby podpořil svůj růst a rozvoj nových podnikatelských aktivit.