Zisk Dellu se propadl o polovinu, drtí ho asijská konkurence i tablety

Ultrabook Dell

Ultrabook Dell Zdroj: Zive.cz

Zisk amerického výrobce počítačů Dell se ve 3. čtvrtletí propadl o 47 procent na 475 milionů dolarů. Třetímu největšímu výrobci osobních počítačů na světě klesá poptávka ze strany spotřebitelů i velkých společností. V horších výsledcích Dellu se odráží všeobecná ekonomická nejistota, silná asijská konkurence i přesun zákazníků k mobilním zařízením jako jsou tablety.

Tržby Dellu ve 3. kvartálu klesly o 11 procent na 13,7 miliardy dolarů. U spotřebitelů spadly o 23 procent na 2,5 miliardy dolarů, zakázky velkých firem klesly o 8 procent na 4,2 miliardy dolarů. Akcie Dellu v reakci na výsledky klesaly o více než 2 procenta.

Vývoj akcií Dell za posledních 5 let

Vývoj akcií Dell za posledních 5 letVývoj akcií Dell za posledních 5 let | Yahoo

Dellu se nedaří udržet podíl na trhu, ze kterého si stále více ukrajují levnější asijští rivalové v čele s Lenovo. Americká firma se proto snaží více orientovat na komplexní služby pro korporace.

Dell se s ostatními výrobci osobních počítačů také potýká s rostoucí popularitou tabletů, které se stávají alternativou. Celosvětový prodej tabletů se podle výzkumné společnosti IDC ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o polovinu na 27,8 milionu přístrojů.

U osobních počítačů naopak společnost IHS iSupply předpověděla, že celosvětový prodej se v letošním roce sníží o 1,2 procenta na 348,7 milionu. Prodej by tak vykázal první celoroční pokles od roku 2001. V Česku ve 3. čtvrtletí klesly prodeje PC o 14 procent.

Na výsledky Dellu dopadá i nejistý celosvětový ekonomický vývoj, který nutí firmy odkládat větší investice. „Výzvy Dellu se nemění - musí bojovat s nepříznivým makroekonomickým prostředím a vzdorovat nástupu mobilních zařízení zejména od Applu a Googlu,“ poznamenal k tomu pro Reuters analytik Shaw Wu ze Sterne Agee.

Dell ale oznámil, že ve stávajícím čtvrtletí očekává růst až o pět procent. Přispět k tomu mají vánoční nákupy a také vstup počítačů s novým operačním systémem Windows 8 na trh.

Největšímu světovému výrobci osobních počítačů Lenovo Group z Číny se podařilo v posledním čtvrtletí zvýšit čistý zisk o 13 procent. Tempo růstu ale bylo nejpomalejší za více než dva roky. Lenovo se proto snaží soustředit také na chytré telefony a tablety.